Erich Wolfgang Korngold (1897 - 1957)


Hudební skladatel romantické, dramatické - filmové hudby, ale také autor nadčasových oper, syn prominentního rakouského hudebního kritika Julia Korngolda, Erich Wolfgang Korngold, se narodil v Brně dne 29. 5. předminulého století v roce 1897 (tehdy ještě Rakousko-Uherské monarchii). Ještě nyní je jeho operní hudba podrobována hloubkovému zkoumání, hodnocení a opět jsou připravovány obnovené premiéry jeho děl.

V době, kdy pracoval na dalším operním díle podle námětu E. A. Poea Maeterlinck, je pozván Maxem Reinhardem do USA, kam se po čase přestěhoval, kde však také záhy zjistil, že o jeho práci operního skladatele není příliš zájem, ale byla mu nabídnuta filmová hudba. Tato druhá etapa jeho života přinesla nádhernou a nezapomenutelnou filmovou hudbu, která atmosféru snímků úspěšně dotvářela, dokreslovala a vylepšila. A tak se stal v Americe nesmírně uznávaným skladatelem filmové hudby, což nás jako filmové diváky zajímá zřejmě nejvíc.

Jeho hudba provázela filmy jako: Sen noci Svatojánské, The Prince and the Pauper. Za film The Adventures of Robin Hood 1938, s Erolem Flynnem, získal Oscara za jedinečnou filmovou hudbu a dále pak nominaci na snímky Captain Blood a The Private Lives of Elizabeth and Essex, pochvalné kritiky sklidil i za film Anthony Adverse z roku 1936. Napsal také materiál k nové symfonii Op. 40 pro violinový koncert. Pro Hollywood také upravoval hudbu ke zfilmovaným operetám Netopýr a Krásná Helena. Napsal hudbu pro 21 filmů, poslední k filmu Escape Me Never - 1947.

Často se vracel do Evropy, nejvíce do Rakouska, kam byl zván jako dirigent, naposledy v roce 1938. Bylo pro něj štěstím, že se včas vrátil do Ameriky, protože krátce poté začali být Židé stíháni i v Rakousku. Každou filmovou hudbu považoval za další operu i když beze zpěvů, a tak také ke skládání přistupoval. Vznikala tak veledíla uchvacující svou nápaditostí, dynamikou a působivostí, která má na nás účinek dodnes. Občanem USA se stal v roce 1943.


29.5.1897
Brno, Morava, Rakousko-Uhersko
29.11.1957
North Hollywood, California, USA
Erich Wolfgang Korngold csfd

Tote Stadt, DieMagic FireEscape Me NeverDeceptionDevotionOf Human BondageBetween Two WorldsThe Constant NymphKings RowThe Sea WolfPán sedmi moříJuarezSoukromý život Alžběty a EssexeDobrodružství Robina HoodaAnother DawnThe Prince and the PauperAnthony AdverseGive Us This NightThe Green PasturesCaptain BloodČeské pěvkyně v AmericeE.W.Korngold: Mrtvé městoA Dream Comes True


Aktualizace osobnostního profilu Erich Wolfgang Korngold: 17.11. 2023 22:21