Eric Serra 64 let


Skladatel, textař, zpěvák, hudební ředitel Éric Serra se narodil 9. září 1959 v Paříži. Otec Claude byl známý francouzský skladatel a výrazně svého syna hudebně ovlivnil. Matka zemřela, když mu bylo 7 let. Jako pětiletý začal hrát na kytaru, v 15 letech založil první hudební formaci. Po studiích v roce 1976 zahájil svou profesionální hudební kariéru a brzy se stal jedním z největších baskytaristů ve Francii.

Éric velmi dobře hraje kromě kytary na bicí nástroje a dlouhá léta hudebně doprovázel přední umělce, např. rockovou hvězdu Jacquese Higelina. Během své bohaté kariéry získal několik nominací na ocenění César za filmovou hudbu a výhru BMI Film Music Award 1996 za hudbu k bondovce Zlaté oko. Mimoto je nositelem nejedné Diamantové, Zlaté i Platinové desky za miliony prodaných hudebních kopií po celém světě. Francouzský ministr kultury jej v roce 1989 pasoval na Rytíře řádu umění a literatury, v roce 2005 povýšil na „Důstojníka“. Pravidelně koncertuje se svou kapelou RXRA a symfonickým orchestrem. Na své tvůrčí cestě životem se komponista setkal s mnohými hudebními velikány (Led Zeppelin, The Rolling Stones, Phil Collins), kteří jej ovlivnili, novému naučili a někteří se stali i osobními přáteli.


9.9.1959
Paříž, Île de France, Francie
Eric Serra csfd

DogManAnnaRenegátiLucyThe LadyArthur a souboj dvou světůTajemství mumieArthur a Maltazardova pomstaArthur a MinimojovéBandidasNeprůstřelný mnichFelix a Rose - Láska po francouzskuRollerballArt (délicat) de la séduction, L'WasabiJohanka z ArkuPátý elementZlaté okoLeonBrutální NikitaMagická hlubinaKamikazePodzemkaPoslední bitvaSérie noireNah am TodA Day in the Life of GoldenEyeAtlantisL'Avant dernierVillage départCompositeurs/réalisateurs, dialogue impossible?Déjà dimancheKlang der Bilder, DerTckTckTck: Time for Climate Justice - Beds Are BurningHBO First LookLunettes noires pour nuits blanchesVictoires de la musique


Aktualizace osobnostního profilu Eric Serra: 11.11. 2023 21:32