Gérard Oury (1919 - 2006)


Francouzský filmový scénárista a režisér židovského původu, vlastním jménem Max-Gérard Tannenbaum. Narodil se roku 1919 v Paříži jako syn židovského houslisty Sergeje Tannenbauma, přišlého z Ruska, a novinářky Marcelle Houry. Původně byl divadelním hercem a členem „Comédie-Francaise“. Za 2. světové války musel z rasových důvodů z Francie uprchnout a útočiště nalezl nakonec v Ženevě.

Byl ženat s herečkou Michele Morganovou, která byla před tím již provdána za Billa Marshalla a poté za Henri Vidala. Z dřívějšího vztahu Gérarda Ouryho s Jacqueline Romanovou měl dceru Danielu Thompsonovou (1942), filmovou režisérku.


29.4.1919
Paříž, Île de France, Francie
19.7.2006
Saint-Tropez, Francie
Gérard Oury csfd

Le SchpountzDvě tváře láskyTouha po zlatěRozchod po francouzskuPomsta opeřeného hadaEso esRána deštníkemÚtěkRabín JákobPošetilost mocnýchVelký šéfVelký flámSmolařLe Crime ne paie pasLa MenaceLa Main chaudeUn témoin dans la villeVoulez-vous danser avec moi ?Le miroir a deux facesŘidič a fantomLévy et GoliathLà-haut, un roi au-dessus des nuagesMuž a žena po 20 letechÀ couteaux tirésThe PrizeThe JourneyLe Septieme CielLe dos au murMéfiez-vous fillettesVedova elettrica, LaHouse of SecretsNejlepší částHrdinové jsou unaveníEternal FeminasFather BrownLa donna del fiumeMaison de poupéeOdvážlivciMeč a růžeSea DevilsThe Heart of the MatterLe Costaud des Batignolles


Aktualizace osobnostního profilu Gérard Oury: 3.11. 2023 11:57