Claude Rich (1929 - 2017)


Tento jistě charismatický a mnohými ženami obletovaný herec se narodil ve Štrasburgu 8.února 1929. Původem po rodičích Švýcar se dostal do Paříže jako malý a zde také v naprosto frankofonním prostředí vyrůstal. K herecké profesi se tento bankovní úředník dostal skrze soukromé kurzy v divadle l´Ateliér. Později se úspěšně hlásí na pařížskou Konzervatoř a tu o čtyři roky déle zakončuje coby mladý herec.

Po mnoha vedlejších rolích a peripetiích se objevuje ve slavném ĎÁBLOVĚ DESATERU. Jeho plachý pohled a profesionální přímé jednání na scéně hrají do karet režisérům, kteří si jej obsazují do postav mladých rozervanců a tragédů doby, kteří kličkami a vytáčkami vyvolávají ve svém okolí dokonalý zmatek. Tyto postavy ostatně prokazoval ve filmech BEZEJMENNÁ HVĚZDA či PŘÁTELÉ KOPRETINY, kde si již získává i naprostou přízeň režisérů, kteří mu svěřují hned hlavní role. Přichází rovněž nabídka od rež.Molinara, který na osobní žádost de Funese obsadí Riche do opoziční role právě geniálnímu komikovi, který tak dodržuje přes šest let starý slib mladému kolegovi a s radostí oba vyplní komický scénář filmu OSCAR.

Ke konci šedesátých let však přicházejí i vážnější role a dramatičtější postavy, kterých se Claude rád ujímá. Potkává se tudíž s mnohou slavných kolegů Belmondem, Venturou, Dewaereem aj. Herectvím v hlavní roli je ostatně oceněn za sci-fi film MILUJI TĚ, MILUJI TĚ. Objevuje se v mnoha krimidramatech např. VÁLKA POLICAJTŮ či ve slavné seriálové CHOBOTNICI s výrazovým Michelem Placidem. Avšak ke konci sedmdesátých let se uchyluje do filmového ústraní k divadlu, kde se cítí přeci jenom lépe a zde sehrává svým dobrým herectvím nemálo velkých postav za velkého potlesku a ovací.

Na konci zlomových osmdesátých let se na filmové plátno opět vrací ve vedlejších rolích nevýrazných dramat a komedií pozdějších devadesátých let ŘEKNI MI SVÉ ANO, DÉSIRÉ opět s Belmondem či trochu výraznější postava v milém filmu J.Deraye CLARISSA. Na sklonku svých sedmdesátých narozenin se spolu se svými skvělými hereckými kolegy pouští do známé komedie HERCI. Tak jako se ztrácí umělecká úroveň francouzské filmové tvorby, tak se, bohužel, ztrácí i výraznost velkých hereckých osobností, mezi které jistojistě Claude Rich stále patří a pro které již nejsou kvalitní plnohodnotné role realitou. Myslím, že si tento herec zaslouží plného užití svého důchodu a po boku věrné manželky a rovněž herečky Catherine Richové žije spokojeně v klidu svého domu snad možná, doufejme, i při troše inkoustu a papíru, aby tak ještě něco málo ze svého uměleckého ducha přenechal, jak to dřívě několikrát zkusil, a třeba právě v divadelních hrách.


8.2.1929
Strasbourg, Francie
20.7.2017
Orgeval, Francie
Claude Rich csfd

Ladygrey10 jours en orCherchez HortenseBouquet finalCo kdybychom žili společně?Bancs publics (Versailles rive droite)La reine morteAide-toi le ciel t'aideraVražda ve vlakuVoltaire et l'affaire CalasPrezidentZbloudilá srdceGalilée ou L'amour de DieuLa SéparationŽirafí krkCena životaLà-haut, un roi au-dessus des nuagesPortrait cachéZáhada žlutého pokojeAsterix a Obelix: Mise KleopatraJan XXIII.: Papež míruNekalá soutěžThérèse et LéonHerciBalzacLe DerrièrePusaClarissaJours heureux, LesLautrecFaussaires et assassinsLe Rouge et le noirNel profondo paese stranieroDésiréFilm sur Bertrand Tavernier, UnKapitán ConanLe bel été 1914Mon père avait raisonFête des pères, LaVacances de l'inspecteur Lester, LesÉté brulantŘekni mi své anoD'Artagnanova dceraDědečkova zahradaMort d'un gardien de la paixPlukovník ChabertCommissaire Dumas D'OrgheuilTváří v tvář pravděKlavíristkaLe SouperPromotion canapéStirn et SternČápi mají svojí hlavuHaute tension - histoires d'ombresEscalier CL'énigme blancheDans la citadelleMaria ChapdelaineMots pour le dire, LesEmmenez-moi au théâtre: Un habit pour l'hiver


Aktualizace osobnostního profilu Claude Rich: 1.11. 2023 05:10