Paul Préboist (1927 - 1997)


Paul Préboist patřil k nejpopulárnějším francouzským komikům, a i když většina z jeho 120 rolí byla vedlejších až epizodních, jeho nezaměnitelná tvář je z desítek filmů dobře známá i českým divákům. Pocházel z Marseille, kde v průběhu druhé světové války vystřídal několik zaměstnání, své vlohy ke komediálnímu pojetí kabaretních písní uplatnil taktéž v Marseille v různých podnicích. Na popud herce Henriho Crémieuxe odešel po roce 1945 do Paříže, kde získal hereckou průpravu v dramatických kurzech de la Rue Blanche.

Vedle spolupráce s Funèsem sekundoval také dalším hvězdám francouzské veselohry, hrál například s Pierrem Richardem ve filmu ROZTRŽITÝ (Le distrait, 1970), ke spolupráci jej přizvala také ve své době populární čtveřice Les Charlots (BLÁZNI ZE STADIONU – Les fous du stade, 1972). Z Préboistovy filmografie významově vybočuje LOĎ NA TRÁVĚ (Le bateau sur l΄herbe, 1970). Bohatou škálu příležitostí dostal také v televizi, v menší míře se nadále věnoval i divadlu.

Během své filmové kariéry trvající přes čtyřicet let hrál Paul Préboist i několik hlavních rolí, byly to opět komedie, které ovšem u nás nejsou prakticky známé. Prvním takovým filmem byla rozpustilá prázdninová veselohra LETNÍ HOSTÉ (Les vacanciers, 1974), později například EMÍR MÁ RÁD BLONDÝNKY (L′émir préfère des blondes, 1983). Během osmdesátých let hrál více velkých rolí, kritici ale dospěli k závěru, že jeho komické herectví je vhodné pouze pro vedlejší party, zatímco v hlavních úlohách docházelo ke stereotypu a opakování se. Poslední rolí byla postava profesora pletení ve filmu KRÁSNÝ PŘÍBĚH (La belle histoire, 1992). Závěrem nutno dodat, že Préboistovo herecké umění dostalo v našem prostředí specifický ráz díky dabérům, jimiž byli například Jiří Bruder nebo Luděk Kopřiva.

Paul Préboist zemřel v Paříži 4. března 1997. Hercem byl také jeho starší bratr Jacques Préboist (1923-1999), účinkovali spolu často v rozhlase a potkávali se i před filmovou kamerou.


21.7.1927
Marseille, Francie
4.3.1997
Paříž, Île de France, Francie
Paul Préboist csfd

I pro lásku se zabíjíKrásný příběhJsou dny... a úplňkyFolle journée ou Le mariage de Figaro, LaLe Facteur de Saint TropezLiberté, égalité, choucrouteFausses confidences, LesEmir préfère les blondes, L'Le Braconnier de DieuPlanqués du régiment, LesTante BlandineUn bon petit diableY a-t-il un pirate sur l'antenne?Mon curé chez les nudistesUbožáciVe tři čtvrtě na dvě před KristemJedni a druzíKvětinové dětiLes Bidasses aux grandes manoeuvresSigné FuraxTribunal des flagrants délires, LeLes PhallocratesUne merveilleuse journéeÚtěk do bezpečíAvare, L'La Grande RécréThéâtre de Tristan Bernard, LeLe plumard en folieLetní hostéOK patronY'a un os dans la moulinetteČtyři sluhové a kardinálČtyři sluhové a čtyři mušketýřiČíňané v PařížiŘidičský průkazBienvenue à Michel SimonDernière bourrée à Paris, LaL'Heptaméron (Joyeux compères)Moi y'en a vouloir des sousNejpomatenější rozumQuelques messieurs trop tranquillesŽivotní šanceBlázni ze stadiónuDoživotní rentaKaždý je hezký, když je ušlechtilýLe trèfle à cinq feuillesVeselí chlapíciŽivot plný malérůExplosion, L'Hlavně v klidu!JoLoď v trávěNa stroměPošetilost mocnýchV rytmu valčíkuEt qu'ça saute!La MaisonLettres de mon moulin, LesPiti Piti PaRoztržitý


Aktualizace osobnostního profilu Paul Préboist: 31.10. 2023 18:10