Dale Robertson (1923 - 2013)


Dale (Lymoine) Robertson se narodil v Oklahomě ve městě Harrah 14. 1. 1923. Matka Varval a otec Melwyn vlastnili velkou farmu a Dayle se vyznal ve všech pracech okolo ní. Především však miloval koně. Hrál také jako desítiletý mladý kluk koňské pólo a velmi v tomto sportu vynikal. Po ukončení střední školy v Oklahoma City, se přihlásil do armády USA, ovládal výborně bojové umění, box a strategii, byl vyhodnocen, jako výborný střelec. Za II. světové války bojoval u tankové posádky v severní Africe a v Evropě. Během té doby byl dvakrát zraněn, z toho podruhé vážně. Byl třikrát vyznamenán, získal bronzovou a stříbrnou hvězdu a Purpurové srdce za  odvahu a statečnost.

Dale Robertson se stal novým nástupcem herce Clarka Gablea, který se po válce už nedostal zpět tam, kde se hřál na výsluní. Zapomenuty byly i jeho vlastenecké pohnutky a boje ve válce. Přicházela nová generace. K filmu se přidává další fenomén TV a s ní i seriály a zábavné pořady. Dale využil oba, a je známý z filmů především s westernovou a indiánskou tématikou jako byly mj.: TWO FLAG WEST, FIGHTIN MAN OF THE PLAINS, THE CARIBOO TRIAL,OUTCASTS OF POKER FLAT, DEATH VALLEY DAYS, DEVILS CANYON, SEDÍCÍ BÝK, DAKOTA INCIDENT. Hrál v mnoha seriálech naposledy: TO JE VRAŽDA NAPSALA, DALLAS, DYNASTIE. Svou hereckou dráhu ukončil rolí Zeka v televizním seriálu HARTS OF THE WEST v roce 1993.

Robertson získal cenu GOLDEN BOOT v roce 1985, a ve stejném roce byl uveden do síně velkých westernových umělců – Cowboy Hall of Fame  v Oklahoma City.

Dale byl čtyřikrát ženatý: s Fredericou J. Wilson 1951-1956 a měli spolu dítě, dceru Rochelle, dále s Mary Murphy – 1956-1957 ani ne po roce bylo manželství zrušeno, Lula M. Maxey – 1959-1977 a poslední manželkou se stala Sue Dee Robbins od roku 1980 - do 26. února 2013 do Robertsonovy smrti. Dale žil od roku 1993 na svém ranči "Yukon", ale později, když se mu radikálně změnil zdravotní stav, byl převezen do San Diega, kde zemřel 26.2.2013 ve Scrips Memorial Hospital v La Jolla na rozedmu plic a zápal plic. Na svém kontě měl jako filmový herec 72 filmů a TV seriálů.


14.7.1923
Harrah, Oklahoma, USA
27.2.2013
San Diego, California, USA
Dale Robertson csfd

Wind in the WireThe Last Ride of the Dalton GangMasakr v Kansas CityKelly zvaný SamopalAru heishi no kakeSegreto dei soldati di argilla, IlOne Eyed Soldiers, TheScalplockThe Man from Button WillowBlood on the ArrowCoast of SkeletonsLaw of the LawlessGunfight at Black Horse CanyonAnna di BrooklynHell Canyon OutlawsA Day of FuryDakota IncidentHigh TerraceSon of SinbadTop of the WorldSedící býkThe Gambler from NatchezCity of Bad MenDevil's CanyonThe Farmer Takes a WifeThe Silver WhipLure of the WildernessLydia BaileyO. Henry's Full HouseReturn of the TexanThe Outcasts of Poker FlatCall Me MisterGolden GirlTake Care of My Little GirlThe Secret of Convict LakeThe Cariboo TrailTwo Flags WestFighting Man of the PlainsFlamingo RoadThe Girl from Jones BeachChlapec se zelenými vlasyHarts of the WestOklahoma PassageTo je vražda, napsalaJ.J. StarbuckMatt HoustonDynastieDallasFantasy IslandThe Love BoatThe Six Million Dollar ManIron HorseTales of Wells Fargo


Aktualizace osobnostního profilu Dale Robertson: 12.3. 2024 01:55