Claude Brasseur (1936 - 2020)


Claude Brasseur se narodil v červnu 1936 jako Claude Pierre Espinasse na pařížském předměstí Nevilly sur Seine. Pochází z umělecké rodiny, otec Pierre Brasseur a Odette Joyeuxová působili v herecké branži a malý Claude proto vyrůstal obklopen divadelním prostředím. Za kmotra mu šel sám Ernest Hemingway a hráli si s ním např. Yves Montand, Simone Signoret nebo Jean-Paul Sartre. Původně uvažoval o profesi žurnalisty a dokonce se krátce i jako novinář živil. Specializoval se na reportáže z uměleckého prostředí. Rodinná tradice se ale nezapřela, bezprostředním impulsem pro vstup na jeviště pak bylo setkání se slavnou herečkou Elvire Popescoovou.

Brasseur měl ve své kariéře štěstí i smůlu zároveň. Velice záhy pronikl do filmu i televize, hrával často a bez větších výkyvů, když ho obsazovali tak slavní režiséři, jako byl Godard, Melville, Costa Gavras nebo Triffaut. Vzhledem k obrovské konkurenci a inflaci francouzských hvězd filmového plátna na něj ale po dlouhou dobu zbývaly pouze vedlejší a epizodní role. Tomu odpovídalo i skromné postavení v žebříčcích popularity a střízlivé honoráře. Za zmínku stojí, že pro Belmondův film BONBÓNY S PEPŘEM z roku 1964 nazpíval titulní píseň. Úspěch se dostavil v roce 1976, když prorazil v komedii ZÁLETNÍK, za kterou dostal Césara za vedlejší roli. Díky skvělým ohlasům publika a filmové kritiky mohl pomýšlet na hlavní role. V následujících 15 letech točil jeden film za druhým a propracoval se mezi nejznámější tváře francouzské kinematografie. Vynikl především v kriminálním žánru, když za roli neúplatného komisaře v thrilleru VÁLKA POLICAJTŮ obdržel Césara za hlavní roli. Prchajícího zločince si zahrál ve slavné kriminálce ČERNÝ TALÁR PRO VRAHA a v psychologickém kriminálním dramatu MUŽSKÁ ZÁLEŽITOST představoval vrchního komisaře Sorella, který se pokouší usvědčit svého nejlepšího přítele z vraždy. Policejního komisaře si opět zahrál v kriminálním dramatu ZLOČIN, který se zabýval korupcí ve vysoké politice.

Jeho střízlivý civilní projev spolu s kultivovaným herectvím mu umožnily vystupovat ve všech žánrech. Jako podvodný podnikatel se objevil v psychologickém dramatu PENÍZE TĚCH DRUHÝCH, milence hlavní hrdinky, který je nasáklý alkoholem, si zahrál v poeticky laděném dramatu DOCELA OBYČEJNÝ PŘÍBĚH. Přes intenzivní práci pro film nezanedbával ani divadlo. Po boku své matky a slavné Annie Girardotové si např. zahrál ve hře Giovanna Giudicelliho Představení (1987), úspěchy slavil i v konverzační historické komedii Večeře (1989) od Jeana Clauda Brisvilla inscenované na jevišti Théatre Montparnasse.

V 90. letech Brasseurův boom pomalu končil. Herec musel pro velké vyčerpání zvolnit tempo a o slovo se hlásily mladší herecké hvězdy. Především v zahraničí jeho jméno zvolna začalo upadat v zapomnění. I nadále sice pravidelně hrál, ale častěji v televizních snímcích a minisériích. Ve snímku Claude Berriho ROZVRAT si zahrál muže, který je sice v kondici, ale přesto stále touží po viagře. Z rolí posledních let stojí za zmínku Pařížan nadšeně holdující kempování ve snímku KEMPINK. V českém prostředí si tváře Claude Brasseura diváci patrně ztotožní s hlasem Ladislava Mrkvičky, který měl na dabing této postavy téměř monopol.


15.6.1936
Neuilly-sur-Seine, Paříž, Île de France, Francie
22.12.2020
Paříž, Île de France, Francie
Claude Brasseur csfd

Láska bez bariérCamping 3L'étudiante et monsieur HenriLe Renard JauneMoje šťastná hvězdaQuand je serai petitGrand restaurant II, LeLégitime défenseUn autre mondeAu bas de l'échelleKempink 2Vieilles canaillesMon père avait raisonJeho veličenstvo MinorLes PrédateursKempinkLe héros de la familleLes Petites vacancesSedadla v parteruŠikovný chlapíkEddaManželka mého partneraParrains, LesPrincezna z MalabaruChouchou - miláček PařížeSorajaLe Lait de la tendresse humaineHerciLa TauleTorerosFait d'hiverLe Plus beau pays du mondeRozvratMatrimoniEnfant du dimanche, L'Na druhé straně mořePetite soeurDélit mineurCukr, káva, limonádaLes ténorsO Fio do HorizonteLe SouperPręcheur en eau troubleRej výtržníkůSale comme un angeVražedný tanecHaute tension - Eaux troublesL'Union sacréeOrchestre rouge, L'Prix du silence, LeRadio CorbeauPenízeDandinCikánkaSestup do pekelTaxi BoyDetektivLes Loups entre euxMistři gaguPalace


Aktualizace osobnostního profilu Claude Brasseur: 3.11. 2023 12:03