Paul L. Smith (1936 - 2012)


Paul Lawrence Smith je americký herec, jenž se díky robustní postavě proslavil hlavně charakterními zápornými rolemi, avšak stihl se předvést v celé škále dalších úloh, což svědčí o jeho všestranném nadání.

Ačkoli je původem z USA, před kameru se poprvé postavil v roce 1960 v Izraeli ve snímku EXODUS. Natáčení v této zemi na něj zapůsobilo natolik, že se do Izraele o sedm let později vrátil a na nějakou dobu se zde usadil. Jako dobrovolník bojoval v roce 1967 v šestidenní izraelsko-arabské válce a zároveň tu potkal svoji budoucí ženu s níž žil v Tel Aviv. Na počátku 70. let se objevil v několika dalších izraelských snímcích. V roce 1973 i s manželkou přesídlil do Itálie, kde se dočkal prvních výrazných rolí – ztvárnil dvojníka Buda Spencera v sérii komedií KARAMBOL či ŠIMON A MATOUŠ, snažící se napodobit úspěšné fackovací filmy Spencera a Terrence Hilla. V roce 1977 se pak vrátil do Ameriky a zahrál si v řadě hollywoodských filmů.

Vynikající part předvedl v úloze sadistického dozorce Hamidou ve vězeňském oscarovém dramatu PŮLNOČNÍ EXPRES. Hlavního záporáka – kapitána Bluta ztělesnil v muzikálové komedii na motivy animovaného seriálu PEPEK NÁMOŘNÍK. Jako monstrózní Rabban si zahrál v Lynchově sci-fi DUNA. Zcela protikladnou úlohu - věrného sluhu Falkona ztvárnil v dobrodružném fantasy béčku RUDÁ SONJA s Arnoldem Schwarzeneggerem a Brigitte Nielsen. Má na kontě i pár hlavních rolí, například v nepříliš známém akčním filmu ŠTVANEC. Na plátně jsme ho naposledy mohli vidět ve westernu s Melem Gibsonem MAVERICK. Definitivní rozlučkou s hereckou kariérou pro něj byl televizní seriál DREAM TEAM z roku 1999. Od té doby pověsil řemeslo na hřebík.

Paul Smith měří 193 cm. V roce 2006 se trvale přestěhoval do Izraele, přijal zde státní občanství a hebrejské jméno Adam Eden.


24.6.1936
Everett, Massachusetts, USA
25.4.2012
Ra'anana, Izrael
Paul L. Smith csfd

D.R.E.A.M. TeamMaverickLet jestřábaEye of the WidowCrossing the LineDeset malých IndiánůSonny BoyThe Hired GunZajatkyně krutostiMimo zákonTerminal EntryŠtvanecBudeš slavnýmGorSno-LineStrašidelné líbánkyOchránce spravedlnostiRudá SonjaVlna zločinuDunaJungle WarriorsMivtza ShtreimelRaiders in ActionSadatKusy aneb Tisícero výkřiků nociSalamandrWhen I Am KingPepek námořníkBlízcí příbuzníTranskontinentální expresVe velkém styluPůlnoční expresNávrat tygraJednadvacet hodin v MnichověConspiracy of TerrorNoi non siamo angeliŠimon a MatoušŠimon a Matouš jedou na RiviéruKarambolKarambol 2MojžíšGospel Road: A Story of JesusKoreyim Li ShmilNahtche V'HageneralNow You See Him, Now You Don'tFishke Bemilu'imAlle hatten sich abgewandtMasadaWonder WomanThe Toni Tennille Show


Aktualizace osobnostního profilu Paul L. Smith: 4.11. 2023 06:45