Quincy Jones 91 let


Americký hudebník, dirigent, hudební producent, skladatel a trumpetista Quincy Jones se narodil 14. března 1933 v Chicagu a vyrostl v Seattlu. O hudbu se začal zajímat ve 12 letech, když zpíval v gospelovém sboru. Na střední škole hrál na trubku a hudební vzdělání získal na prestižní Berkelee College of Music v Bostonu. Jeho kariéra trumpetisty, aranžéra a pianisty začala růst angažováním v kapele Lionela Hamptona, která pořádala turné po Státech. V padesátých letech se s rodinou přestěhoval do New Yorku, kde získal další významné hudební aranžmá ve známých uměleckých kruzích. Pokračoval ve studiu v Evropě, kde se rovněž úspěšně prosadil, a toto spojení trvá dodnes v podobě festivalové tvorby. V roce 1961 se stal průkopníkem ve významných postech lidí černé pleti, když se stal viceprezidentem velké nahrávací společnosti. V roce 1963 získal první cenu Grammy za aranžmá písně I Can't Stop Loving You komponisty Counta Basieho. Podílel se také na průlomové nahrávce písně Fly Me to the Moon, která zazněla na Měsíci v roce prvního přistání - 1969.

Quincy Jones je dále vydavatelem časopisů Vibe, Spin a Blaze. Známá je jeho píseň Soul Bossa Nova z vlastního alba z roku 1962, která se stala oficiální znělkou mistrovství světa ve fotbale 1998. Během své kariéry, která trvala víc jak půl století, byl 79 krát nominován na cenu Grammy, z nichž proměnil 27. Získal nespočet dalších cen a čestných doktorátů. Je znám jako producent charitativní písně We Are the World (1985), nejprodávanějšího singlu všech dob. Nejvíc znám je producentskou spoluprací s megastar Michaelem Jacksonem na třech klíčových albech v jeho kariéře – Off the Wall, Thriller a Bad, přičemž album Thriller je neprodávanějším albem v historii nahrávacího průmyslu dodnes.


14.3.1933
Chicago, Illinois, USA
Quincy Jones csfd

LolaZbohatni nebo chcípniPurpurová barvaRychle vpředČarodějKiller by NightNovodobí centurioniUkradený diamantÚtěk$Andersonovy nahrávkyBrother JohnHonkyBurani ve městěPoslední z hlavounů v městečku MobileThe Seduction of a NerdŘíkejte mi pane TibbsiBob a Carol a Ted a AliceJohn a MaryKaktusový květMackenovo zlatoPrácička v ItáliiZtracený mužA Dandy in AspicJigsawK čertu s hrdinyPro lásku k IvySplit Second to an EpitaphThe Counterfeit KillerThe SplitBanningChladnokrevněEnter LaughingIronsideSmrtelný případV žáru nociWalk Don't RunNa vláskuPřeludZastavárníkKluk na stroměKořenyThe Bill Cosby ShowIronsideListen Up: The Lives of Quincy JonesPentatonix: Evolution of Michael JacksonSheena Easton: Love is in Control2pac Feat. K-Ci & JoJo: How Do U Want It


Aktualizace osobnostního profilu Quincy Jones: 8.4. 2024 23:21