Sheila Vand 38 let


Americká herečka Sheila Vand se narodila 27. dubna 1985 na předměstí Los Angeles, ale vyrůstala v Palo Alto nedaleko San Francisca. Její rodiče emigrovali do Spojených států kvůli irácko-íránské válce. Íránské kořeny lze snadno rozpoznat i v jejím obličeji, zejména její tmavé vlasy a oči jsou typické pro perské ženy. Přísní rodiče trvali na tom, aby se doma mluvilo persky. I když v dětství Sheila často odmlouvala a schválně na rodiče mluvila anglicky, znalost perštiny později dokázala uplatnit i ve své herecké kariéře a dnes možnost mluvit dalším jazykem považuje za úžasnou přednost. V Íránu nikdy nebyla, ale přesto cítí silné spojení se zemí, odkud pochází její rodiče. Od útlého věku se zkoušela věnovat hudbě nebo sportu, aby nakonec zjistila, že herectví ji baví ze všeho nejvíce. Jak Sheila s nadsázkou říká: „Herečkou se stala, protože nechtěla chodit denně do práce od devíti do pěti." Vystudovala herectví a režii na univerzitě v Los Angeles (UCLA).

Na filmovém plátně na sebe poprvé výrazněji upozornila v oscarovém snímku Bena Afflecka ARGO (2012), ve kterém ztvárnila íránskou služebnou Sahar a současně namluvila úvod filmu. Vedlejší role získala v pilotním filmu k seriálu BEVERLY HILLS COP (2013) nebo v seriálech VE SLUŽBÁCH CIA (2014) a THE RED TENT (2014). Často a ráda spolupracuje s režisérkou Anou Lily Amirpour, svou blízkou přítelkyní. Zahrála si v jejím v krátkometrážním filmu PASHMALOO, který měl premiéru na filmovém festivalu Berlinale v roce 2011. O tři roky později měl na americkém filmovém festivalu Sundance premiéru její další film SAMA NOCÍ TMOU (2014), ve kterém dostala Sheila Vand zatím největší roli své herecké kariéry. Tento snímek byl na Havajském filmovém festivalu oceněn zvláštní cenou pro režisérku a herečku v hlavní roli. Výkon Sheily Vand v nevšední roli ženské upírky v čádoru byl porotou označen za strhující. Sama herečka o této netypické roli prozradila, že s režisérkou vedly dlouhé rozhovory o charakteru postavy, jak by se měla chovat nebo vypadat, jak by se měla pohybovat, ale ona cítila, že k ideálnímu ztvárnění této role jí nejvíce pomůže její přirozenost, její vnitřní podoba s postavou, která byla napsána přímo pro ni.

Kromě herecké kariéry se věnuje i jiným projektům. Spolupracovala s malířkou a fotografkou Alexou Meade, z čehož vznikla fotografická série „MILK: What Will You Make of Me?", která byla vystavena na veletrhu soudobého umění Art Paris Art Fair a nyní je umístěna v umělecké galerii v Mnichově. Sheila Vand také stojí za vznikem experimentálního divadelního představení Sneaky Nietzsche, jež představila poprvé v roce 2010 a sama jej označuje jako fiktivně orientovanou živou hudebně divadelní show.


27.4.1985
Los Angeles, California, USA
Sheila Vand csfd

Land of DreamsThe RentalShe's MissingThe WaveTrojí hraniceJsme zvířatyProspektorViper Club68 KillAardvarkXXAmerická reportérkaJimmy Vestvood: Amerikan HeroWomen Who KillCaminoSama nocí tmouČervený stanArgoBold NativeGirlfriendLedová archaUndoneTuca & Bertie24 Hodin: NezastavitelnýBoJack HorsemanMinority ReportVe službách CIAOkrsek 22


Aktualizace osobnostního profilu Sheila Vand: 17.11. 2023 21:47