Valérie Donzelli 51 let


„Co obdivuji na filmové práci Valérie, je jistý druh bezstarostnosti. Nedělá si z ničeho hlavu a zkouší věci tolika způsoby, že je jako řemeslník, který pracuje rukama, jako sochař. Forma a proces jdou ruku v ruce." Takhle vzletně popsal režisérskou práci své životní ex-partnerky Valérie Donzelli spoluscénarista, spoluherec a otec jejích dvou dětí, spisovatel Jérémie Elkaïm.

V roce 2001 se Valérie Donzelli poprvé představila v hlavní roli ve filmu MARTHA, MARTHA (2001) režisérky Sandrine Veysset, který byl tentýž rok představen v jedné ze sekcí festivalu v Cannes. Po řadě vedlejších rolí v různých komediích a seriálech, z nichž lze vypíchnout třeba ENTRE SES MAINS (2005), kde si zahrála po boku Isabelle Carré a Benoîta Poelvoorda (který měl tu „čest" jí ve filmu zabít nožem...), se do obecnějšího povědomí dostala díky účinkování ve francouzské televizní sérii CLARA PALIC (2005), ve které hrála Jeanne, nejlepší přítelkyni hlavní postavy.

Brzy pochopila, že nejlepší cesta, jak se stát velkou herečkou, je točit svoje vlastní filmy, v nichž bude hrát hlavní roli. Svůj první krátký film s dlouhým názvem o tom, jak je to pěkné v nejkrásnějším městě na světě (2007) dokonce uvedla v Cannes. Jejím prvním celovečerním filmem byla až muzikálově pojatá „královna srdcí" LA REINE DES POMMES (2009), kde už se objevila i s Elkaïmem po boku. Film si vysloužil cenu diváků na Festivalu Premiers Plans d'Angers v roce 2010, byl uveden i na MFF v Locarnu. Navzdory nízkému rozpočtu ho v kinech vidělo na 30 000 diváků, což lze označit za úspěšný debut.

Partnerská chemie na plátně fungovala, o tom je možné se přesvědčit i z filmů jako je BELLEVILLE-TOKYO (2010, režie Élise Girard) nebo řady dalších, z poslední doby je to filmový muzikál MAIN DANS LA MAIN (2012, režie Valérie Donzelli) nebo další muzikál OPIUM (2013, režie Arielle Dombasle). I když oba herci prohlašovali, že nemají ambice proniknout do pop music, hudbu mají evidentně rádi. Sama Valérie říkala, že ve svých filmech zapojuje zpěv do příběhu tam, kde se jí zdá, že by pouhé mluvení znělo příliš divadelně.


2.3.1973
Epinal, Lotrinsko, Francie
Valérie Donzelli csfd

AzuroOn est fait pour s'entendreTrop d'amourMais vous êtes fousNotre DameBílí rytířiOrageSaint LaurentLe Grand Méchant LoupNa rádiových vlnáchOpiumMain dans la mainEn VilleL'Art de séduirePourquoi tu pleures ?Vyhlášení válkyBelleville TokyoDans ta boucheLa Belle VieLa Reine des pommesSa raison d'être7 ansL'IntouchableMentir un peuMuž, který snil o dítětiTemná minulostV jeho rukouVoici venu le tempsLe Plus Beau Jour de ma vieCette femme-làMotusMystification ou L'histoire des portraitsQui a tué Bambi ?Sous mes yeuxLes Âmes câlinesMartha... MarthaLes Terres froidesNi vue ni connueNona et ses fillesNoxSalaire net et monde de brutesKorsický klanLes CamaradesClara ShellerováLe Cocon - Débuts à l'hôpital


Aktualizace osobnostního profilu Valérie Donzelli: 11.4. 2024 16:53