Harry Andrews (1911 - 1989)


Harry Fleetwood Andrews byl anglický filmový herec, známý především pro ztvárnění řady vojenských rolí. Jeho portrét hlavního seržanta Wilsona ve filmu THE HILL /1965/ s Seanem Connerym mu vynesl cenu National Board of Review Award pro nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli a taky nominaci na ceny BAFTA pro nejlepšího britského herce. Jeho filmovým debutem byl válečný film THE RED BERET /1953/.

Harry Andrews se narodil v Tonbridge v hrabství Kent. Byl synem Henryho Arthura Andrewse a Amy Diany Frances /roz. Horner/. Andrews navštěvoval univerzitu Wrekin College ve Wellingtonu v hrabství Shropshire. V době od října 1939 do října 1945 v časech II sv.války, sloužil Andrews u Royal Artillery.

Jeho prvním divadelním debutem bylo účinkování ve hře The Long Christmas Dinner v divadle Liverpool Playhouse v roce 1933. V letech 1937 až 1938 pracoval Andrews s Johnem Gielgudem a jeho stejnojmennou div.společností v Queens Theatre na hrách jako Richard III, The School for Scandal nebo The Merchant of Venice.

Po návratu z II sv.války se Andrews připojil k div.společnosti Old Vic a sní podnikl i turné do New Yorku. Po návratu do Anglie, v září 1946, pokračuje Andrews s touto společností až do jejího konce v roce 1949. V roce 1949 začíná Andrews hrát v již zmíněném Shakespeare Memorila Theatre ve Stratford-on-Avon, kde se objevuje v takových rolích jako v roli Macduffa, Dona Pedra a kardinála Wolseyho. V roce 1949 podnikaji australské turné. Do roku 1951 zůstává i nadále s touto společností, aby v témže roce odjel se společností Laurence Oliviera do New Yorku, hrát hry jako Caesar and Cleopatra, Antony and Cleopatra aj.


10.11.1911
Tonbridge, Kent, England, Velká Británie
6.3.1989
Salehurst, Sussex, England, Velká Británie
Harry Andrews csfd

Jack RozparovačSlavný případAll Passion SpentŠokovanáZáhada Sedmi ciferníkůHawk mstitelProkletí hrobky krále TutanchamonaVysněná zeměS.O.S. TitanicTales of the UnexpectedDaleká cesta za domovemDlouhý spánekDotek MedúzySupermanThe Four FeathersVražda na NiluCandleshoeEquusPrinc a chuďasJezdci po nebesíchModrý ptákPassover Plot, TheThe New SpartansValley ForgeDokonalý plánThe Story of Jacob and JosephKrvavé divadloMackintoshův člověkMuž nahořePoslední programI Want What I WantMuž jménem La ManchaNight Hair ChildNoční příchozíThe Ruling ClassBurke and HareMikuláš a AlexandraEntertaining Mr. SloaneNa Větrné hůrcePříliš pozdní hrdinaRodinné poutoBitva o BritániiDestiny of a SpyNice Girl Like Me, AThe Southern StarŠpinavá hraA Dandy in AspicNoc, kdy přepadli kabaret MinskýchThe Sea GullÚtok lehké kavalerieDanger RouteDlouhý soubojNikdy nezapomenu jeho jménoNoc generálůSmrtelný případThe JokersModesty BlaisePahorekSands of the KalahariThe Truth About Spring


Aktualizace osobnostního profilu Harry Andrews: 3.4. 2024 15:54