Jane Birkin (1946 - 2023)


Jane Birkin se narodila rok po druhé světové válce v Londýně (přesněji 14. prosince 1946) válečnému hrdinovi Davidu Birkinovi a jeho ženě, herečce Judy Campbell.

Díky své útlé postavě a smyslným dívčím půvabům se J. B. stala během 70. let novým sexuálním symbolem, což do značné míry předurčilo typ rolí, které jí byly svěřovány zejm. v komediích. Nejčastěji se v nich objevovala jako frivolní bezstarostná dívka, jejímž hlavním zájmem je navazování známostí, mnohdy se staršími muži. Mezi těmito hrdinkami posedlými sexem vyniká její chlapecky vyhlížející anglická číšnice Johnny, kterou svede homosexuální řidič náklaďáku (Joe Dallesandro), v autorském režijním debutu MILUJI TĚ, JÁ TAKY NE (r. S. Gainsbourg).

K úspěchu filmu přispěla částečně stejnojmenná skandální píseň Je t'aime, moi non plus, kterou Gainsbourg složil původně pro Brigitte Bardotovou, ale nakonec ji nazpíval jako světový hit v eroticky vzrušujícím duetu s J. B. Během 80. let jí poskytl velké příležitosti režisér Jacques Doillon, v jehož psychologických dramatech MARNOTRATNÁ DCERA, PIRÁTKA a KOMEDIE! vytvořila působivé portréty zralých žen, které se snaží různými způsoby překonat životní krizi a citové problémy.

Jane Birkin se příležitostně věnuje také divadlu, kde slavila úspěchy v Marivauxově hře FALEŠNÁ KOMORNÁ (1985) a dále ve hrách Josiane Balaskové BÝVALÁ ŽENA MÉHO ŽIVOTA(1988) a Israëla Horowitze NĚKTERÁ ČÁST TOHOTO ŽIVOTA (1990). Formou koláží scén ze soukromého života a z filmů o ní natočila 1987 Agnès Vardová umělecký dokument pod názvem JANE BIRKINOVÁ OČIMA AGNÈS VARDOVÉ.


14.12.1946
Londýn, England, Velká Británie
16.7.2023
Paris, Île de France, Francie
Jane Birkin csfd

Haewon, dcera nikohoVražedná sezóna: Pomsta podle BibleZaminiPříběh mého synaJestli umřeš, zabiju těČervená zimaThelma, Louise et Chantal36 pohledů z vrcholu Saint-LoupBoxesMaminčina hlavaLes aventuriers des mers du SudMariées mais pas tropJane Birkin: ArabesqueMerci... Dr Rey !Ceci est mon corpsReines d'un jourCinderellaPoslední záříFête de la liberté: Du côté de chez BedosVojákova dcera nepláčeLes enfants de l'OlympiaQuand le chat souritStará známá písničkaMezi dvěma ohniNoir comme le souvenirSto a jedna nocKrásná hašteřilka - DivertimentoKrásná hašteřilkaČervená liškaEx-femme de ma vie, L'Čas nostalgieL'altro enigmaMistr kung-fuComédie!Pěstuj si pravačkuDlouhé odloučeníŽena mého životaDustFausse suivante, LaLe Neveu de BeethovenL'amour par terreLa pirateVysoká pojistkaCirculez y a rien à voir!Vincentův přítelNestor Burma, détective de chocZlo pod sluncemEgon Schiele - ExzesseLa Fille prodigueRends-moi la clé!Au bout du bout du bancMelancholickáMiel, LaSmrt na NiluZvířeDiable au coeur, LeJe t'aime moi non plusSežehnuti horoucí vášníKatrin a spol.


Aktualizace osobnostního profilu Jane Birkin: 1.11. 2023 02:02