Michal David 63 let


Jeden z nejúspěšnějších českých zpěváků a skladatelů se narodil v Praze 14.7.1960. Jeho původní jméno znělo Vladimír Štancl a je docela možné, že mu jeho nebývalou hudební kariéru už tehdy někdo předurčil, protože mezi jeho příbuzné patří i mnoho cirkusových umělců (teta Dagmar Kludská je kartářka). Davidovo dětství zdaleka nebylo snadné. V jeho šesti letech se rodiče rozvedli, a zatímco otec s dcerou se odstěhovali do Švýcarska, Vladimír s matkou odjeli do Itálie. Tam se chlapec nejen naučil plynně italsky, ale zároveň se setkal s nesmrtelnými melodiemi, které jeho tvorbu svou lehkostí a melodičností velmi ovlivnily.

Bohužel kromě světla slávy, které mu přinesly velké hity jako Diskopříběh, Nonstop, Pijeme colu, zároveň se za umělcem táhl i stín (paradoxně dnes jedné z nejoblíbenějších) písně Poupata, kterou složil ku příležitosti pořádání Spartakiády 1985. Po pádu režimu se tak musel na několik let stáhnout. Nevystupoval sice osobně, ale i nadále skládal pro jiné zpěváky a věnoval se především muzikálové tvorbě (KLEOPATRA, TŘI MUŠKETÝŘI, ANGELIKA) a zakládal i nahrávací a jiné společnosti související s hudební scénou, dokonce se stal spoluautorem teenagery velmi oblíbeného hudebního pořadu ESO(1994). Ale roku 1998 po získání hokejového zlata v Naganu vytvořil další ze svých hitů- Správnej tým a tato píseň jej vrátila do hry.

Co se týče osobního života, Michal David se nikdy netajil láskou ke své manželce, bývalé tenistce, Marcele Skuherské (o prvním setkání mluví v Každý mi tě lásko závidí). Podporuje i obě své děti, manželskou dceru Kláru (druhorozená dcera Michaela zemřela na leukémii), i nemanželského syna Petra.

Celkem mu vyšlo více jak 15 alb (prodal přes 3,5 mil nosičů), stal se autorem šesti muzikálů, podepsal se pod více než 600 songů, jeho písně zní v mnoha českých i zahraničních filmech (př. HOSTEL), je známý i díky účinkování v trojčlenné skupině DAMICHI, která aktualizuje italské evergreeny. Nedávno oslavil své kulaté narozeniny velkým galakoncertem, představil nový muzikál KAT MYDLÁŘ, získal prestižní cenu TÝTÝ jako nejlepší zpěvák roku 2010 a ruku v ruce s ní po dlouhé přestávce natočil další píseň Čas vítězství.


14.7.1960
Praha, Československo
Michal David csfd

Andílci za školouDecibely láskyDiscopříběh 2Noční návštěvaDiscopříběhLáska z pasážeDominika Myslivcová: Pink LuxuryNelly Řehořová: Žít jen svou láskouSagvan Tofi: Teď už to vímSagvan Tofi: Zůstaňme věrníMichal David: DiscopříběhKat MydlářAngelikaTři mušketýřiKleopatraMladý světHit rokaMagic ShowNoc nádejí 2022Největší flám s Jiřinou BohdalovouCo Čech, to trenér!Face to FaceVlna nadějeČeský mejdan s ImpulsemMartaON AIRSlavíci na BarrandověŽivot ve hvězdáchBarrandovský Silvestr 2017INSTINKTY Jaromíra SoukupaLinkaČeský slavík Mattoni 2017Atlet roku 2016Galashow s latinou 2016To byl váš rokČeský slavík Mattoni 2016Galakoncert Kapky nadějeNa baruShow Leoše MarešeAdventní koncerty 2014Chart ShowDVTVHlas Česko Slovenska 2Královny popu - Pocta legendámNeskoro večer: Talkshow Petra MarcinaNikdo není perfektníSrdce pro děti 2014TGM: Talkshow Geni a MíšiV sedmém nebiExkluziv!Kouzelný SilvestrMáme rádi ČeskoNoc nádejí 2013Polívka na víněSLAVIA - hvězda na správném místěSejdeme se na CibulceSilvestr 2013SuperStar 201318 je jen začátek7 pádů Honzy Dědka


Aktualizace osobnostního profilu Michal David: 24.4. 2024 21:34