Herbert Lom (1917 - 2012)


Herbert Lom - původním jménem Charles Angelo Kuchacevich se narodil roku 1917 v Praze, v tehdejším Rakousku Uhersku. Zčásti vyrůstal i na Šumavě u svého dědečka, který byl českým hrabětem. Jeho otec měl tiskárnu divadelních programů, kde mu mladý Herbert často pomáhal a právě tady se možná zrodila jeho touha stát se hercem. Paradoxem však je, že místo filmové nebo divadelní fakulty vystudoval Herbert fakultu filozofickou.

Těsně před světovou válkou emigroval a odjel k přátelům do Anglie, kde našel azyl a později i svoji velkou životní lásku. Ze začátku to však neměl vůbec jednoduché. Téměř vůbec neuměl anglicky a na živobytí si vydělával různými podřadnými pracemi. Později získal stipendium a pomalu se začal věnovat herectví ve filmové škole při slavném divadle Old Vic. Tam také sbíral další divadelní a filmové zkušenosti. Ve 40. letech dokonce spolupracoval s rozhlasovým vysíláním BBC.

Po válce přišlo šťastnější období a pomalu se začal prosazovat ve filmu - hrál po boku nejkrásnějších hereček, např. s Audrey Hepburnovou ve VOJNĚ A MÍRU, s Shirley McLainovou a nakonec se setkal i se svou velkou láskou Gretou Garbo. Na svou velkou roli si ale musel počkat až do roku 1945, kdy ho režisér Compton Bennett obsadil do psychologického dramatu SEDMÝ ZÁVOJ, kde si Herbert zahrál vnitřně rozpolceného psychologa Larsona.

Jeho vzhled ho předurčoval k rolím padouchů a zločinců. Toho využil ve filmech POKLAD NA STŘÍBRNÉM JEZEŘE, SPARTAKUS, TAJUPLNÝ OSTROV nebo ve snímku HRABĚ DRACULA, kde si zahrál tajemného dr. Van Helsinga. Světovou popularitu, obdiv a slávu mu však přinesla až role vrchního komisaře Dreyfuse v sériích komedií o Růžovém panterovi, kde sekundoval legendárnímu Peteru Sellersovi.


11.9.1917
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
27.9.2012
Londýn, England, Velká Británie
Herbert Lom csfd

Syn Růžového PanteraSherlock Holmes v pánském klubu aneb Komisař Dreyfus zasahujePapežem proti své vůliSektaDeset malých IndiánůMaska rudé smrtiMaster of Dragonard HillŘeka smrtiCrystal Eye, ThePobřeží kostlivcůGoing BananasScoopSto ran bičemBláznivá apokalypsaDoly krále ŠalamounaLaceMemed My HawkKletba Růžového panteraMrtvá zónaStopa Růžového panteraPeter and PaulNebe, peklo, rájThe Man with Bogart's FaceZmizení dámyPomsta Růžového panteraCharlestonRůžový panter znovu zasahujeUncle Tom's CabinNávrat Růžového panteraAž tam nezbyl žádnýDark PlacesAnd Now the Screaming Starts!Vraždy v ulici MorgueDorian GrayHexen bis aufs Blut gequältHrabě DraculaMister JericoDer Heiße TodDoppelgängerAssignment to KillThe Face of EveVilla jede!Die Nibelungen, Teil 2 - Kriemhilds RacheThe Karate KillersGambitOur Man in MarrakeshChaloupka strýčka TomaReturn from the AshesKomisař Clouseau na stopěHorse Without a Head, TheFantom operyPoklad na Stříbrném jezeřeTiara TahitiCidMr. TopazeTajuplný ostrovThe Frightened CityI Aim at the StarsSpartakus


Aktualizace osobnostního profilu Herbert Lom: 18.11. 2023 15:15