Janusz Gajos 84 let


Janusz Gajos, respektovaný polský herec, který svojí kariérou podle Kazimierza Kutze prolomil komplex odvrženého. Gajos totiž celkem třikrát neprošel přijímacím řízením na herecký obor filmové akademie v Lodži. V jednu chvíli to už chtěl vzdát a zkusit nějaký humanitní směru, uvažoval například o studiu žurnalistiky, a když už byl téměř rozhodnutý, přišel napočtvrté nečekaný obrat. V té době už okusil herectví v Dormanově divadle v Bedzině. V roce 1965 na škole promoval nakonec mezi nejlepšími, ale jak sám říká, ocitnul se najednou v místě, které vůbec neodpovídalo jeho představám. Debutoval ještě ve třetím ročníku školy, a sice ve filmu OBOK PRAVDY (1964, Mimo pravdu), ve stejném roce si pak zahrál v dětském filmu Marie Kaniewské, PANIENKA Z OKIENKA (1964).

V mezičase ztvárňoval různé epizodní a menší role. V Hasově filmu SZYFRY (1966, Šifry) si zahrál listonoše, objevil se v mysteriózním seriále "Wakacje z duchami" (1970, Prázdniny s duchy) a v roce 1975 si zahrál Antka Slawka, švagra hlavní postavy ve dvou epizodách legendárního seriálu s Andrzejem Kopyczyńskim "Čtyřicátník", známého i unás. Dva roky nato přišel MILIONER (1978, Milionář) a s ním role, za kterou získal cenu pro “nejlepšího herce v hlavní roli“ na Polském filmovém festivalu v Gdaňsku, kterou si v roce 1981 odnesl znova, za WAHADEŁKO (1981, Kyvadélko) Filipa Bajona.

Objevil se také v tvorbě “morálně neklidného“ období: DIRIGENT (1979) Andrzeje Wajdy nebo KUNG-FU (1979) Janusze Kijowského. V roce 1982 vytvořil už téměř zapomenutou postavu vyšetřujícího důstojníka státní bezpečnosti v dramatu VÝSLECH Ryszarda Bugajského. V 1990, kdy se po zrušení cenzury dostal film do běžné distribuce, vynesl Gajosovi další “hlavní mužskou“ hereckou cenu na gdyňském festivale (od roku 1987 se Polský filmový festival koná v Gdyni). Následující rok přijal komickou roli v televizním seriále "Alternatywy 4" (1983).

Po zkušenostech na prknech varšavských divadel: Teatr Komedia (1979 - 71), Teatr polski (1971 - 74), Kwadrat (1974 - 80) a znovu Teatr polski (1980 - 84), dostal v roce 1984 angažmá do divadla Teatr Powszechny. Za svůj velký návrat a zasloužené uznání obecenstva vděčí intuici Kazimierza Kutze, který se ho jako herce dramatického, komediálního a současně i s estrádními zkušenostmi, rozhodl zangažovat do hlavní role televizního dramatu OPOWIEŚCI HOLLYWOODU (1987, Hollywoodské příběhy), a to přesto, že do té doby s Gajosem nikdy nepracoval. Bbyl si jist jeho talentem. Tato velká šance se ukázala být roznětkou k bombě všech Janoszových schopností. Během příprav k natáčení se navíc seznámil i se svojí budoucí manželkou a za svědka na svatbu mu šel samozřejmě Kutz.


23.9.1939
Dąbrowa Górnicza, Polsko
Janusz Gajos csfd

Fuks 2Różyczka 2Solid GoldKlérMajordomusNejlepšíKonvojZákalMsza za miasto ArrasTěloMiłość na KrymieUdręka życiaUzavřená soustavaDaily SoupSaksofonWygranyBoulevard VoltaireW roli BogaMenší zloJasminumPitbullSolidarita, solidaritaZakochany AniołChopin: Touha po láscePomstaPředjaříTam i z powrotemTo jsem já, zlodějWeiserŻółty szalikBigda idzie!EgzekutorFuksPoslední miseCzas zdradySzczęśliwego Nowego JorkuPoznaň 56AkwariumNěžnáTři barvy: BíláŚmierć jak kromka chlebaStrašný senCoupable d'innocence ou Quand la raison dortPsiSzwadronGdy rozum spiÚtěk z kina „Svoboda“Fotbalový pokerOpowiesci HollywooduBig BangHamlet we wsi Glucha DolnaPrzemytnicyRok klidného slunceBig-bangStan wewnętrznyWedle wyroków twoich...Gwiezdny pyłNieciekawa historiaVýslechFrom a Far Country


Aktualizace osobnostního profilu Janusz Gajos: 6.4. 2024 10:49