Geneviève Kervine (1931 - 1989)


Francouzská herečka Geneviève Kervine strávila léta dětství a dospívání v koloniích, do Francie se vrátila až po druhé světové válce. Narodila se v senegalském Dakaru, kde její otec působil jako vojenský lékař, po dalších změnách jeho působiště pak Geneviève procestovala země v Africe a na Dálném Východě, o divadlo se začala zajímat během pobytu ve Francouzské Indočíně (dnešní Vietnam). Po návratu do Francie studovala herectví pod vedením Charlese Dullina a na přelomu 40. a 50. let začala účinkovat v operetách a kabaretech.

Během deseti let natočila Geneviève Kervine bezmála třicet filmů, vesměs v nich hrála velké role, žádný z nich ale nepřesáhl průměr dobové produkce, což vede k tomu, že herečka patří dnes již ke spíše zapomenutým, i když některé její filmy jsou nyní dostupné na DVD. Počátkem šedesátých let pracovala na dvou filmech v Německu, svou dráhu před kamerou uzavřela komedií DVOJNÍK (C΄est pas moi, c´est l′autre, 1962), opět v režii Jeana Boyera, s nímž svou spolupráci pro film deset let předtím zahájila. V následujících letech se věnovala výhradně divadlu, účinkovala především v Théâtre des Célestins, absolvovala také řadu turné po Francii.

Od roku 1967 byl manželem Geneviève Kervine herec Jean Bretonnière (1924-2001). Jejich syn Marc Bretonnière je též hercem a pracuje především v dabingu. Geneviève Kervine zemřela po dlouhém boji s rakovinou 5. září 1989 ve věku 58 let.


27.6.1931
Dakar, Senegal
5.9.1989
Paříž, Île de France, Francie
Geneviève Kervine csfd

C'est pas moi, c'est l'autreDiesmal muß es Kaviar seinEs muß nicht immer Kaviar seinLa Traversée de la LoireCallaghan remet çaSoupe au laitAmour, autocar et boîtes de nuitUn certain monsieur Jo8 femmes en noirCinq millions comptantL'Auberge en folieParis Music HallUne gosse sensass'Alerte au deuxième bureauPitié pour les vampsGueule d'angeLes Nuits de MontmartrePas de souris dans le businessQuatre jours à ParisDix-huit heures d'escaleLe Fil à la patteMa petite folieUne vie de garçonBelle mentalitéVirgileCent francs par seconde


Aktualizace osobnostního profilu Geneviève Kervine: 3.4. 2024 15:49