Jaroslav Ježek (1906 - 1942)


Jaroslav Ježek se narodil 25. 9. 1906 v Praze. Byl českým klavíristou, skladatelem, dirigentem a sbormistrem. Od dětství trpěl šedým zákalem a nedoslýchavostí. Když jeho otec roku 1914 musel narukovat, byl dán do Hradčanského ústavu pro slepé a slabozraké děti, kde si osvojil nejen Braillovo písmo, ale hlavně základy hudební teorie a hry na nástroj. Roku 1924 byl přijat na konzervatoř, kterou absolvoval o tři roky později Koncertem pro klavír a orchestr. Poté studoval na konzervatoři u J. Suka a A. Háby.

Jaroslav Ježek přinesl do české/československé populární hudby zcela nový a originální tvar. Jeho hudba ke hrám Osvobozeného divadla postupem času zlidověla. Ježek se vyznačoval svěžími melodickými nápady, harmonickou a rytmickou vynalézavostí. K jeho nejznámějším skladbám patří: Bugatti-step, Tři strážníci, Život je jen náhoda, Tmavomodrý svět, Klobouk ve křoví či Nebe na zemi.


25.9.1906
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
1.1.1942
New York City, New York, USA
Jaroslav Ježek csfd

Tmavomodrý světPilotiDžarkoviaSvět patří námHej-rup!U nás v KocourkověPeníze nebo životPudr a benzinZe soboty na neděliPříběhy slavnýchCyprián MajerníkKriseTmavomodrý svět plný slunce, aneb Hybš hraje JežkaPod jednou střechou 2004Tragédie vodníkovaVšudybylovo dobrodružstvíTři strážníciOzvěny modrého pokoje


Aktualizace osobnostního profilu Jaroslav Ježek: 4.12. 2023 08:17