Anita Strindberg 85 let


Švédka Anita Strindberg se narodila 29. května 1943. Anita je jedním z důkazu, že se severským kráskám v italském filmu v sedmdesátých let minulého století opravdu dařilo. Anita se stala jednou z nejvýraznějších postav tohoto období, co se týká žánru thrillerů.

Ještě ve stejném roce Sergio Martino „využil“ švédskou krásku pro roli Cleo Dupont v thrilleru LA CODA DELLO SCORPIONE, kde hraje Anita krásnou novinářku, která se zamiluje do pojišťovacího agenta (George Hilton), který je na stopě ženy podezřelé z toho, že z důvodu proplacení životní pojistky má na svědomí letadlo na jehož palubě byl její manžel. S George Hiltonem hrála znovu v roce 1972 v krimi thrilleru I DUE VOLTI DELLA PAURA jako doktorka Paola Lombardi manželka profesora Miguela.

S Luciem Fulcim Anita opět filmuje v roce 1972 a pro změnu přichází komedie a role svůdné francouzké manželky - ALL'ONOREVOLE PIACCIONO LE DONNE (NONOSTANTE LE APPARENZE... E PURCHÉ LA NAZIONE NON LO SAPPIA). Sergio Martino v této době přicházel s kvalitními snímky tohoto žánru a důkazem je i IL TUO VIZIO É UNA STANZA CHIUSA E SOLO IO NE HO LA CHIAVE (1972), kde je Anita bázlivou manželkou a v roli neteře se představila Edwige Fenech.

Roku 1974 hrála ve snímku LA PROFANAZIONE o morbidním příběhu lékaře, který se zamiluje do jeptišky. Po malé roli ve filmu L’INCONVENIENTE (1976) se Anita postupně dostává do ústraní. Ve filmu THE SALAMNDER (1981) oceněném na Avellino Neorealism Film Festivalu v roce 1983 za nejlepší film i nejlepší scénář, se Anita objevila v roli princezny Faubiany a poté si pak ještě naposledy zahrála ve filmu L´OSSESSIONE CHE UCIDE (MURDER OBSSESION) – 1981 roli Glendy.


29.5.1938
Švédsko
Anita Strindberg csfd

Murder obsession (Follia omicida)SalamandrL'inconvenienteSekretářka mého otceVerginella, LaAntikristL'Uomo senza memoriaMilán nenávidí: policie nemůže stříletProfanazione, LaContratto carnaleHeroin v ženském tábořeOdešli jsme jako kněží, vrátili jsme se jako kurátiAl tropico del cancroAll'onorevole piacciono le donne (Nonostante le apparenze... e purché la nazione non lo sappia)Chi l'ha vista morire?Coartada en disco rojoForza 'G'Il tuo vizio è una stanza chiusa e solo io ne ho la chiaveLa coda dello scorpioneUna Lucertola con la pelle di donnaSköna Susanna och gubbarnaBlondin i faraL'eredità della priora


Aktualizace osobnostního profilu Anita Strindberg: 16.11. 2023 17:04