George Hilton (1934 - 2019)


Dario Argento v sedmdesátých letech „nakopnul“ italské giallo snímky a ty se staly fenoménem tohoto období. Kultovní dvojicí v tomto žánru se staly pro obdivovatele ženské krásy Edwige Fenech a obdivovatelé mužnosti, zase mířili své zraky na 185cm vysokého Uruguayce George Hiltona. Ten byl pro tento žánr jako stvořený a ať ho jeho role zavedly na stranu zla či dobra, zanechal vždy ve filmu nesmazatelnou charakteristickou stopu.

Roku 1963 přichází George do Říma, kam ho nalákal rozjetý italský filmový průmysl. Zde dochází i ke změně pseudonymu z Jorge na George. Starý kontinent ho mohl poprvé vidět v kooprodučním snímku Itálie a Španělska L´UOMO MASCHERATO CONTRO I PIRATI v roli Suareze, roku 1965. Ve stejném roce měl „tu čest“ natáčet s velikány italské komedie, s dvojicí Franchi-Ingrassia a to ve filmu DUE MAFIOSI CONTRO GOLDGINGER.

Režiséři si samozřejmě všimli Jihoameričana s anglickým přízvukem a stal se vhodným typem pro westerny. Hned „zazářil“ roku 1966 jako Jeffrey Corbett společně Francem Nerem ve westernu LE COLT CANTARONO LA MORTE E FU... TEMPO DI MASSACRO. Jen v období mezi roky 1967 a 1969 hrál George Hilton ve více než třinácti westernech a stal se jednou z nejvýznamnějších osobností italských spaghetti westernů. Snad nejznámější rolí je Alleluja ve westernu IL WEST TI VA STRETTO, AMICO….E ARRIVATO ALLELUJA (1972).

Giallo filmy se staly hlavní pracovní nápní Georgeho v sedmdesátých letech. Giallo snímek si poprvé odzkoušel roku 1968, kdy jako Robert hrál ve filmu IL DOLCE CORPO DI DEBORAH. Roku 1969 si trochu odskočil k jinému tématu (válečné filmy SETKÁNÍ V POUŠTI, OTEVŘENÁ RÁNA a BITVA U EL ALAMEINU), aby se naplno vrátil ke giallu na počátku sedmdesátých let. Zde začíná úspěšná spolupráce s režisérem Sergio Martinem a po boku Edwige Fenech a do tajemných rolí obsazované Ivana Rassimova, přicházejí filmy, LO STRANO VIZIO DELLA SIGNORA WARDH (1971), či PERCHÉ QUELLE STRANE GOCCE DI SANGUE SUL CORPO DI JENNIFER? -1971 (zde v režii Giuliano Carnimeo), nebo TUTTI I COLORI DEL BUIO (1972). George Hilton se stává pro tento žánr velice žádaným zbožím, a proto natáčí i s dalšími režiséry či kráskami italského filmu sedmdesátých let. Tak vznikají filmy, MIO CARO ASSASSINO (1971), SETTE ORE DI VIOLENZA PER UNA SOLUZIONE IMPREVISTA (1973), CONTRATTO CARNALE (1973) a další.


16.7.1934
Montevideo, Uruguay
28.7.2019
Řím, Lazio, Itálie
George Hilton csfd

Un coccodrillo per amicoNatale in crocieraCient' anneFuochi d'artificioBronzová těla 2Mademoiselle ArdelCollegeDouble GameSilvia è solaVečeře s upíremNájezdníci z AtlantidyLe notti segrete di Lucrezia BorgiaRicchi, ricchissimi ... praticamente in mutandeTeste di quoioMilano... difendersi o morireTorino violentaLa Llamada del sexoMacho, ElTaxikářkaZorro: tajemný mstitelKleine Schwarze mit dem roten Hut, DerL'assassino è costretto ad uccidere ancoraDi Tressette ce n'è uno, tutti gli altri son nessunoIl baco da setaContratto carnaleFuori uno sotto un altro arriva il passatoreLo chiamavano Tresette... giocava sempre col mortoSette ore di violenza per una soluzione imprevistaCoartada en disco rojoIl West ti va stretto, amico... è arrivato AllelujaMůj milovaný vrahPerché quelle strane gocce di sangue sul corpo di Jennifer?Tutti i colori del buioIl diavolo a sette facceLa coda dello scorpioneLo strano vizio della Signora WardhSiete minutos para morirTesta t'ammazzo, croce... sei morto... Mi chiamano AllelujaC'è Sartana... vendi la pistola e comprati la baraBitva u El AlameinuLos desperadosOtevřená ránaSetkání v pouštiA Ghentar si muore facileIl dolce corpo di DeborahOgnuno per séRakev plná krveT'ammazzo! - Raccomandati a DioUno di più all'infernoFrontera al surHarémIl tempo degli avvoltoiPiù grande rapina nel west, LaProfessionisti per un massacroUn poker di pistoleZabij ho, DjangoDue figli di Ringo, ILe colt cantarono la morte e fu... tempo di massacroDue mafiosi contro GoldgingerČerný pirát


Aktualizace osobnostního profilu George Hilton: 14.3. 2024 08:49