Bruno Nicolai (1926 - 1991)


Bruno Nicolai se narodil v Římě v květnu roku 1926. Jako den jeho narození je uváděno 26. 5., některé zdroje uvádějí 20. 5. Tento hudební skladatel, dirigent a hudební redaktor, byl nejaktivnější v šedesátých a sedmdesátých let minulého století.

Bruno skládal hudbu jak pro divadlo, tak pro televizi a film. Proslavil se svou hudbou k westernům (CENTOMILA DOLLARI PER RINGO – 1965, DJANGO SPARA PER PRIMO – 1966, SBOHEM, SABATO – 1971 a další) a také „giallo“ snímkům (zejména snímky Sergia Martina z počátku sedmdesátých let, jako LA CODA DELLO SCORPIONE – 1971 a další). Bruno je také autorem hudby ke snímku CALIGULA (1979), pojednávajícím o jednom z nejúchylnějších panovníků starověkého Říma. Komedie ZENABEL (1969), dobrodružný snímek NA KAŽDÉHO JEDNOU DOJDE (1973), či thriller OPERACE „MLADŠÍ BRATR“ (1967), jsou díla, pod kterými jsou uvedeni jako autorská dvojice Nicolai-Moricone.

Z televizní tvorby připomeňme například seriál z roku 1973 ELEONORA či snímek PAROLE E SANGUE (1983). Posledním filmem, ke kterému Bruno napsal hudbu, byl western z roku 1988 BUCKEYE & BLUE. Bruno Nicolai několikrát použil ve své kariéře pseudonym Paul Clemente. Jako autor je podepsán pod více než sto filmovými tituly, více než stodvacet jich pak ještě řídil jako dirigent či hudební režisér. Jako autor se nejvíce podílel na filmech režisérů Jesus Franco, Alberto del Martino, Giuliano Carnimeo.

Bruno byl profesorem na konzervatoři v Sieně, také byl ředitelem hudebního vydavatelství "Edipan" (Řím). Společně s klavíristou Danielem Lombardim, také založil a řídil časopis „Music ", který se zaměřoval na soudobou hudbu.


26.5.1926
Řím, Lazio, Itálie
16.8.1991
Řím, Lazio, Itálie
Bruno Nicolai csfd

AmerBuckeye & BlueVigna di uve nere, LaCammina, camminaParole e sangueCaligulaCappotto di Astrakan, IlDama dei veleni, LaTo hamogelo tis PythiasMaestro di violinoDue Magnum .38 per una città di carogneGatti rossi in un labirinto di vetroL'uomo della strada fa giustiziaAntikristEugenie de SadeQuartier de femmesUn capitán de quince añosChristina, princesse de l'érotismeDéfense de savoirL'onorata famigliaLo chiamavano Tresette... giocava sempre col mortoNa každého jednou dojde!Rušný denSupi nad AljaškouVedova inconsolabile ringrazia quanti la consolarono, LaCasa d'appuntamentoDrácula contra FrankensteinIl tuo vizio è una stanza chiusa e solo io ne ho la chiaveLa dama rossa uccide sette volteLos buitres cavarán tu fosaMio nome è Shanghai Joe, IlPerché quelle strane gocce di sangue sul corpo di Jennifer?Quando le donne persero la codaQuel gran pezzo della Ubalda tutta nuda e tutta caldaTu fosa será la exacta... amigoTutti i colori del buioUn bianco vestito per MarialéUna bala marcadaUomo avvisato mezzo ammazzato... Parola di Spirito SantoDue maghi del pallone, IEl cristo del OcéanoFumavano le Colt... lo chiamavano Camposanto, GliHleďte... Sartana přichází / Já jsem Sartana / Cena smrti / Sartana v údolí smrtiLa coda dello scorpioneLe leonesseMrtví jezdciNoc, kdy Evelyn vstala z hrobuUn uomo chiamato Apocalisse JoeArizona si scatenò... e li fece fuori tuttiEugenieHrabě DraculaIl trono di fuocoLes cauchemars naissent la nuitSartana: Ještě teplý a už zasypán pískemSbohem, SabatoDer Heiße TodFemmine insaziabiliLand RaidersLove Birds - Una Strana Voglia d'AmareMarquis de Sade: Justine


Aktualizace osobnostního profilu Bruno Nicolai: 22.3. 2024 21:53