Sandra Milo 91 let


Italská herečka Sandra Milo zazářila ve dvou Felliniho filmech a získala za ně prestižní ceny, její kariéra se ale jinak odehrávala v desítkách filmů nevyvážených kvalit v rolích vyzývavých a manipulativních blondýnek pochybného charakteru, které hrála v Itálii, Francii i dalších evropských zemích. Narodila se v Tunisku italským rodičům, její vlastní jméno zní Salvatrice Elena Greco, různé zdroje se ale liší v datu narození, jak to ostatně bývá pravidlem u velkých hereckých hvězd, které často v dobách největší slávy o svém věku mlžily.

Růst její kariéry v Itálii mezitím umožnil producent Moris Ergas (1922-1995), který byl deset let jejím životním partnerem a měli spolu dceru Deborah. Ergas prosadil Sandru Milo do hlavní ženské role historického filmu GENERÁL DELLA ROVERE (Il generale della Rovere, 1959). Několikrát ji znovu ke spolupráci přizval režisér Antonio Pietrangeli (ADUA A JEJÍ DRUŽKY – Adua e le compagne, 1960; ŽENICH NA INZERÁT – La visita, 1963). Velkou příležitostí byl Rosselliniho historický film VANINA VANINI (1961) natočený podle Stendhalovy literární předlohy. Na filmovém festivalu v Benátkách byl snímek podroben kritice odborníků ve smyslu, že režisér se nechal unést a poskytl velký prostor herečce nepříliš vysokých kvalit.

Na základě této nepříjemné zkušenosti se Sandra Milo zařekla, že už hrát nebude, k další práci ve filmu ji ale přemluvil Fellini. Ten ji nabídl vedlejší role ve filmech 8 ½ (1963) a GIULIETTA A DUCHOVÉ (Giulietta degli spiriti, 1965). Tady Sandra Milo naopak prokázala své herecké kvality a za obě role získala Stříbrnou stuhu od Italského syndikátu filmových novinářů, nepodařilo se jí nicméně změnit názor veřejnosti, která ji dosud vnímala jako jednoduchou vyzývavou blondýnu. V roce 1966 skončil bouřlivý vztah s Morisem Ergasem, do soukromého života Sandry Milo pak vstoupil právě Fellini. Další role odehrála Sandra Milo v několika francouzských filmech, v roce 1968 se ale rozhodla skoncovat s hereckou dráhou. V tomto roce se jejím dalším manželem stal Ottavio de Lollis a z jejich svazku se narodil syn Ciro a dcera Azzurra.

Až koncem sedmdesátých let se Sandra Milo vrátila do světa médií a začala se uplatňovat jako moderátorka v televizi, v menších rolích se znovu začala objevovat i ve filmech, z její další filmografie připomeňme alespoň festivalovými vavříny oceněný romantický příběh SRDCEM JINDE (Il cuore altrove, 2003). Mezitím se Sandra Milo dostala do pozornosti médií i díky soudnímu procesu, který byl proti ní veden v roce 1999 kvůli spekulacím s pozemky a nemovitostmi (odsouzena byla k vysoké peněžité pokutě).


11.3.1933
Tunis, Tunisko
Sandra Milo csfd

Il più bel secolo della mia vitaNemiciIl materiale emotivoFree - LiberiA casa tutti beneNepřítel, který tě má rádCon tutto l'amore che hoDo pondělíIl velo di MayaNotte agli studios, UnaBaci salatiImpepata di nozzeAlta infedeltàHappy FamilyW ZappatoreImpotenti esistenzialiSleeplessChi nasce tondoSrdcem jindeČíšníciRemakeCindy'F.F.S.S.', cioè:... che mi hai portato a fare sopra a Posillipo se non mi vuoi più bene?GrogDoppio sogno dei Sigg. XRiavanti... Marsch!Tesoro mioT'ammazzo! - Raccomandati a DioBang Bang KidNotte pazza del conigliaccio, LaPer amore... per magia...Come imparai ad amare le donneSlunečníkGiulietta a duchovéAmori pericolosiDobré rodinyLe voci bianchePán ze společnostiRelaxe-toi chérieŽena je něco nádhernéhoFrenesia dell'estateMéfiez-vous, mesdames!Nejkratší denOsm a půlŽenich na inzerátFantasmi a RomaGli scontentiVanina VaniniAdua a její družkyVelký riskErode il grandeGenerál della RovereLe Chemin des écoliersUn témoin dans la villeZelená kobylaLe miroir a deux facesTotò na měsíciVite perduteDobrodružství Arsena LupinaDonna che venne dal mare, La


Aktualizace osobnostního profilu Sandra Milo: 31.10. 2023 13:19