Gunnar Björnstrand (1909 - 1986)


Švédský charakterní herec známý díky své spolupráci s režisérem Ingmarem Bergmanem. Objevil se ve více než 180 filmech. Byl to všestranný herec schopný ztvárnit drsné i jemné charaktery, účinkoval stejně dobře v komediích i tragédiích. Jeho dcera Veronica Björnstrand je také herečkou.

Ve filmu SEDMÁ PEČEŤ hrál naopak cynického „Sancha Panzu“, společníka tápajícímu rytíři (Max von Sydow) a navzdory svému zavedenému typu se stal mazaným protějškem donkichotskému pánovi.

Účinkoval také v dalších švédských snímcích, jako byly například ŠATY nebo kontroverzní MÁ SESTRA MÁ LÁSKA Vilgota Sjömana. Objevil se i v pozdějších Bergmanových filmech jako TVÁŘÍ V TVÁŘ, PODZIMNÍ SONÁTA nebo FANNY A ALEXANDR.


13.11.1909
Stockholm, Stockholms län, Švédsko
24.5.1986
Djursholm, Danderyd, Stockholms län, Švédsko
Gunnar Björnstrand csfd

Fanny a AlexandrRozloučeníCharlotte LöwensköldPodzimní sonátaI väntrummetTabuTváří v tvářGustav IIINäsanPistolenSpöksonatenLockfågelnHissen som gick ner i helvetetObřadTunnelnViolenza al soleHanbaMladé ženyNinaPappa varför är du arg? Du gjorde likadant själv när du var ungPygmalionCandidaRudá kápěStimulantiaTofflanPersonaPostel sourozenců 1782Takový je můj životTräfrackenHans nåds testamenteSissanKlänningenÄktenskapsbrottarenÄlskande parHittebarnetHosté večeře PáněLyckodrömmenMin kära är en rosHanden på hjärtatJako v zrcadleLustgårdenĎáblovo okoBrott i paradisetDet svänger på slottetHimmel och pannkakaMälarpiraterDu är mitt äventyrSlečna AprilTvářLesní jahodyNattens ljusSedmá pečeťSommarnöje sökesDet är aldrig för sentSjunde himlenSkorpanSny ženStampenÚsměvy letní nociFlottans glada gossar


Aktualizace osobnostního profilu Gunnar Björnstrand: 3.11. 2023 12:31