Line Noro (1900 - 1985)


Francouzská herečka Line Noro se před kamerou jen zřídka dostala k větší roli, její filmografie je ale obdivuhodnou přehlídkou hodnotných titulů francouzské kinematografie 30. a 40. let. Narodila se jako Aline Simone Noro ve starobylém městečku Houdelaincourt v Lotrinsku a jako řada mladých dívek od dětství toužila po herectví. Tento obor studovala na pařížské konzervatoři, kde jejími spolužačkami byly další později slavné herečky Marie Bell nebo Mary Marquet. Line Noro studium ukončila s druhou cenou v oboru komedie.

Během třicátých let hrála Line Noro velké i vedlejší role ve dvaceti filmech, za zmínku stojí tituly, do nichž ji přizvali slavní režiséři Abel Gance (MATER DOLOROSA, 1932; ŽALUJI - J′accuse, 1937) nebo znovu Julien Duvivier (PEPÉ LE MOKO, 1937), hlavní roli hrála také ve filmovém přepisu Zolova románu ZABIJÁK (L′assonmoir, 1934). Od natáčení filmu FAUBOURG MONTMARTRE (1931), kde s Gaby Morlay hrála dvojici zcela odlišných sester (a byla zde znetvořena k nepoznání) byla Line Noro v neustálém údivu, že je angažována do postav krásných žen, v průběhu třicátých let jich ale odehrála hodně.

Zajímavé nabídky od filmařů přicházely i v době okupace, kdy Line Noro hrála v osmi filmech. Pozoruhodnou kreaci předvedla v rodinném venkovském dramatu TVRDOHLAVCI (Goupi mains rouges, 1943), titulní roli pak hrála v detektivce KOMISAŘ BERTHIER (Le secret de Madame Clapain, 1943), mezitím ale na sebe stačila strhnout i nepříjemnou pozornost Adolfa Hitlera ve filmu s provokativním názvem MÉ ZLOČINY PO MEIN KAMPF (Après Mein Kampf mes crimes, 1940), který byl s úspěchem uveden v USA. Po válce hrála Line Noro velkou roli v mezinárodně oceněné PASTORÁLNÍ SYMFONII (La symphonie pastorale, 1946), a i když význam jejích dalších rolí byl podružný, nadále se objevovala v hodnotných titulech poválečné francouzské kinematografie. Počátkem padesátých let také dostala jako hostující herečka příležitosti v Comédie Française, nikdy ale nedosáhla stálého členství v tomto prestižním souboru.

Manželem Line Noro byl režisér André Berthomieu (1903-1960). Ačkoliv se Line Noro objevila v řadě hodnotných filmů, Berthomieu upřednostňoval komerční hledisko před uměleckým. Spolu natočili několik filmů, pozornost ale zasluhuje pouze detektivní příběh KOMISAŘ BERTHIER (Le secret de Madame Clapain, 1943), který byl uveden i v našich protektorátních kinech.


22.2.1900
Houdelaincourt, Francie
4.11.1985
Paříž, Île de France, Francie
Line Noro csfd

Les TruandsMangeront-ils ?Eugénie GrandetPřed potopouLožnice dospívajících dívekLe Chemin de DamasVšichni jsme vrahovéMilenci z mrtvého rameneMeurtres ?On ne triche pas avec la vieLa Grande volièreVěčný konfliktLe Village perduJerichoPastorální symfonieLa Fiancée des ténèbresLa Fille aux yeux grisLa Part de l'ombreCeux du rivageHrabě Monte CristoLe Secret de Madame ClapainTvrdohlavciVautrinDédé la musiqueLa Neige sur les pasLa Prière aux étoilesAprès Mein Kampf mes crimesLa Fille du puisatierJ'accuse !La Rue sans joieRamuntchoPépé le MokoUne femme sans importanceL'Île des veuvesLa FlammeLa Terre qui meurtCavalerie légèreJustin de MarseilleAu bout du mondeDernière heureL'orLe Petit JacquesDravecL'assommoirMater dolorosaFaubourg MontmartreLa Divine croisièrePivoineEn votre âme et conscienceLes Trésors de Marcel Pagnol


Aktualizace osobnostního profilu Line Noro: 15.3. 2024 13:25