Maurice Dorléac (1901 - 1979)


Přestože Maurice Dorléac patřil k významným francouzským hercům, do historie světové kinematografie vstoupil především jako otec – mezi jmény jeho čtyř dětí se vyjímají dvě hvězdy francouzského filmu, Françoise Dorléac (1941-1967) a Catherine Deneuve (*1943). Maurice se narodil v Paříži a celé jeho jméno znělo Georges Maurice Edmond Dorléac. S herectvím začínal ve dvacátých letech na populárních pařížských jevištích zaměřujících se na tvorbu pro nenáročné diváky, jeho první výstupy jsou spojeny s divadly Théâtre du Vaudeville nebo Théâtre des Nouveautés.

V roce 1940 se Maurice Dorléac oženil s herečkou Renée Simonot (*1911, vlastním jménem Renée Deneuve), která byla předtím manželkou jiného významného herce, Aimé Clarionda. Z manželství Dorléaca s René pocházely čtyři dcery. Všechny se již v dětském věku objevily před kamerou, zvláště Françoise a Catherine dospěly ke hvězdné slávě. Do doby německé okupace spadá také neslavná kapitola Dorléacovy kolaborace s Němci. Účinkoval v proněmeckých pořadech v rozhlase, podílel se také na vzniku propagandistických filmů. Zjednodušující pohled na tuto etapu jeho kariéry se dodnes objevuje v životopisech jeho dcer a zvláště Catherine Deneuve pověst svého otce nekompromisně obhajuje.

Po válce byl Maurice Dorléac krátce vězněn za kolaboraci, dostal i zákaz umělecké činnosti, ale jako většina jiných podobně postižených herců a režisérů se brzy k divadlu i filmu vrátil. Po válce vystupoval především v divadle Théâtre Antoine (Misantrop, Kočka na rozpálené plechové střeše), znovu se objevoval i ve filmu. Z jeho filmografie připomeňme postavu předsedy soudu v dodnes vysoce ceněném justičním dramatu JSME VŠICHNI VRAHOVÉ (Nous sommes tous des assassins, 1952), k menším úkolům ve filmech byl zván i v 60. a 70. letech. Krátce před smrtí uzavřel svou práci pro film opět úlohou soudce ve snímku SOUDCE ZVANÝ ŠERIF (Le juge Fayard dit Le Shérif, 1977). Kromě divadla a filmu se věnoval také dabingu.

Maurice Dorléac zemřel v Paříži 4. prosince 1979 ve věku 78 let. Kromě bohaté práce pro divadlo po něm zůstalo přes třicet menších filmových rolí.


26.3.1901
Paříž, Île de France, Francie
4.12.1979
Paříž, Île de France, Francie
Maurice Dorléac csfd

Soudce zvaný šerifTělo mého nepříteleZvláštní odděleníVelká žraniceSursis pour un espionLe PrésidentLes Mystères de ParisC'est arrivé à AdenLes DuratonAmours finissent à l'aube, LesLe Dernier Robin des BoisAgonie des aigles, L'Všichni jsme vrahovéJamais deux sans troisLa Rose rougeLe Passage de VénusZtracené vzpomínkyDu GuesclinFemme nue, LaMiroirMartin RoumagnacFarandoleGraine au ventCoup de feu dans la nuitMadame et le mortDuchesse de Langeais, LaJournal tombe à cinq heures, LeLa Symphonie fantastiqueMadame Sans-GêneGoualeuse, LaHistorky Elysejských políLa présidente


Aktualizace osobnostního profilu Maurice Dorléac: 13.10. 2023 21:49