Arlette Thomas (1927 - 2015)


U nás méně známá herečka Arlette Thomas patří ve Francii k významným osobnostem dabingu, počátek její kariéry je ale spojen s úspěchy ve filmu. Narodila se v Paříži jako Arlette Suzanne Thomas a již v dětství jevila všestranné nadání. Původně začala studovat žurnalistiku, ale nakonec se rozhodla pro divadlo a hereckou průpravu získala pod vedením slavných osobností z Comédie Française. Krátce po druhé světové válce začala hrát divadlo a velmi aktivně a s nadšením se mu věnovala více než patnáct let, působila například v Comédie des Champs Elysées nebo v Théâtre Babylone.

V šedesátých letech se Arlette Thomas ve filmu objevovala již jen zřídka, o to více nacházela uplatnění v divadle, její domovskou scénou bylo po několik let Théâtre de la Gaité Montparnasse. Často účinkovala také v rozhlase a práci před mikrofonem zúročila pak především v dabingu, který má ve Francii silnou tradici. Dabovala sice slavné herečky v amerických filmech (například Shirley McLane nebo Kim Hunter v sérii PLANETA OPIC), největší proslulost jí ale přinesly animované seriály, americký TWEETIE PIE (1947) nebo populární japonský seriál KALIMÉRO (Calimero, 1972). Její hlas zazněl také z řady animovaných filmů, v poslední době například PŘÍBĚH HRAČEK (Toy Story, 1995, 1999, 2010), francouzští diváci ji slyšeli ale i v sitcomu ZOUFALÉ MANŽELKY (Desperate Housewives, 2006-2007).

Příležitostně se ale Arlette Thomas znovu vrací i před filmovou a televizní kameru, na divadelním jevišti stála naposledy v Ionescově hře Nový nájemník (2000, Théâtre de l΄Alliance française), v roce 2003 se poprvé odhodlala i k divadelní režii a na scéně Les cinq diamants uvedla Obaldiovu hru Velkovezír. Kromě herectví se věnuje i veřejným aktivitám a pracuje například pro společnost ADAMI, organizaci na ochranu autorských práv.

Arlette Thomas se v roce 1949 provdala za spisovatele Jacquese Joliveta, s nímž má čtyři děti. Synové Marc Jolivet (*1950) a Pierre Jolivet (*1952) se prosadili též v oblasti filmu jako herci a režiséři, dcera Françoise Dasque se stejně jako matka uplatnila hlavně v dabingu.


5.11.1927
Paříž, Île de France, Francie
13.5.2015
Arlette Thomas csfd

La très très grande entrepriseChat bleu, chat noirConcours de danse à PiriacBratrstvo bojovníkůTanguyBébé voléBídníci 20. stoletíParazitLa Couleur du mensongeČerné světloA l'heure où les grands fauves vont boireSimple mortelUbožáciAlors heureux?Drôles de zèbresTarzoon, la honte de la junglePoběžím jako splašený kůňDie KlosterschülerinnenCélesteLes coeurs vertsLa dame de piqueL'Eau viveVelké manévryHuis closL'étrange Madame XLe Paradis des pilotes perdusPattes blanchesLe Pays sans étoilesAvocats & associésŽena zákonaNestor BurmaL'académie des 9Ulysse 31Les Amours de la belle époqueKomisař MoulinPot-BouilleLe Chevalier de Maison RougeInspektor LeclercPosledních pět minutEn votre âme et conscienceÇa se discute


Aktualizace osobnostního profilu Arlette Thomas: 5.3. 2024 01:36