Wladyslaw Nehrebecki (1923 - 1978)


Władysław Nehrebecki byl polský filmový a divadelní režisér, scenárista, autor komiksů, tvůrce animovaných filmů, výtvarník a hlavní konzultant polského animovaného seriálu Bolek a Lolek, spoluautor výtvarných podob Bolka a Lolka, jeden z průkopníků polské animace a spoluzakladatel Studia kresleného filmu v Bielsku-Białé. Měl také vliv na založení Studia Małych Form Filmowych a řídil vznik Studia Filmów Animowanych v Krakově.

Svou uměleckou činnost zahájil v roce 1947 jako grafický redaktor časopisu „Nowego Świata Przygód“, autor komiksů „Bicz Południe“ a „Przesław znad Odry“, spolupracoval také s krakovským nakladatelstvím „Reklama“, pro které nakreslil tři komiksy: „Wesołe Przygody Wicka i Wacka“ s Adamem Włodkem, „Przygody Felka“ s Witoldem Zechenterem, „Bimbo zwiedza świat“ s Bogdanem Brzezińskim. Od 1. září 1947 spoluorganizoval s tzv. slezskou skupinou vedenou Zdzisławem Lachurem „Eksperymentalne Studio Filmów Rysunkowych“ v Katovicích. Spolu s malířem Zdzisławem Lachurem založil oddělení kresleného filmu.

Koncem roku 1949 se Filmové studio přeměnilo na Zespół Produkcyjny Filmów Rysunkowych „Śląsk“ (Slezský výrobní tým kresleného filmu) se sídlem ve Wisle a později v Bielsku-Białé. V týmu Bielsko-Biała vytvořil jako animátor a asistent režie dva kreslené filmy – Czy to był sen a Ich ścieżka. V roce 1949 debutoval jako režisér animovaného filmu Traktor A1. V letech 1949–1950 se podílel na režii dalších filmů: Wilk i niedźwiadki a O nowe jutro. V roce 1951 byl pověřen organizací Oddělení kresleného filmu v Lodži (později Se-ma-for). V tomtéž roce natočil v Lodži film Opowiedział dzięcioł sowie (1952).

V roce 1952 se vrátil do Bielska, kde natočil filmy Tučňákovy příhody (1955) a Strašák cestovatel (1955). Soustředil se především na díla určená dětskému publiku. Jako autor, spoluautor nebo konzultant se podílel na výrobě přibližně 300 polských animovaných filmů. V roce 1962 se Nehrebecki, který byl dočasně ředitelem Studia Filmów Rysunkowych, obrátil na televizi s iniciativou natočit filmový seriál a připravil novelu pro první díl Bolka i Lolka a Przygód Błękitnego Rycerzyka. Od roku 1963 se oba seriály natáčely ve studiu Bielsko. V prosinci 1963 Nehrebecki odstoupil z funkce ředitele studia a převzal autorský dohled nad sérií Bolek a Lolek. Od té doby konzultoval a dohlížel na všechny filmy s Bolkem a Lolkem. Tuto funkci zastával až do své smrti v roce 1978.


14.6.1923
Boryslaw, Polsko
28.12.1978
Katowice, Województwo śląskie, Polsko
Wladyslaw Nehrebecki csfd

Velké putování Bolka a LolkaVelké putování Bolka a LolkaBolek a Lolek na Divokém západěPříhody Bolka a LolkaMiś KudłatekPohádky Bolka a LolkaÚnos Baltazara HoubičkyBolek a Lolek vyrážejí do světaNasz dziadzioBolek a Lolek na prázdnináchBolek a LolekDwa smyczkiKreski i kropkiVendettaBolek a Lolek - dva rytířiHelikopterZa borem, za lasemTurniejMyszka i kotekDziwny sen profesora FilutkaZryw na splywProfesor Filutek w parkuStrašák cestovatelTučňákovy příhodyO kaczce plotceOpowiedział dzięcioł sowie


Aktualizace osobnostního profilu Wladyslaw Nehrebecki: 21.2. 2024 08:26