Massimo Dallamano (1917 - 1976)


Massimo Dallamano byl Italský režisér, kameraman a scenárista. Během své filmařské kariéry používal jména jako Jack Dalmas, Max Dillman nebo Max Dillmann. Ve 40. letech 20. století začínal jako kameraman reklam a dokumentárních filmů. Po válce se stal kameramanem specializujícím se na dobrodružné filmy. Jako kameraman se podílel například na spaghetti westernech Pro hrst dolarů (1964) a Pro pár dolarů navíc (1965), které oba režíroval Sergio Leone. S kamerou skončil v roce 1966.

Během kariéry Dallamana vznikla v roce 1974 i romantická komedie v hlavní roli se sex symbolem 70. let a tehdejší hvězdou italské kinematografie, Edwige Fenech. Tato komedie není moc známá. Dallamano už nikdy žádnou další komedii nenatočil, místo toho se „našel“ v žánru poliziotteschi (italské zločinské a akční filmy, které vznikaly v 60. letech a své největší popularity se dočkaly v letech sedmdesátých). Za svou kariéru natočil tři poliziotteschi. První vzniklo v roce 1973 s názvem Si può essere più bastardi dell'ispettore Cliff?, kde se například objevil, v 70. letech často obsazovaný, Ivan Rassimov. Rassimov zde ztvárnil tajného policejního inspektora. Hudbu k tomuto filmu složil legendární Riz Ortolani. O rok později vzniklo další poliziotteschi – La polizia chiede aiuto. Toto poliziotteschi je „mixnuté“ s žánrem, Dallamanovi velmi blízkým, giallo.

Dallamano v roce 1975 dal ruce pryč od giall i poliziotteschi a natočil erotické drama La fine dell'innocenza. Nejedná se o nějak výrazný či významný film v Dallamanově kariéře. Ještě ten rok stihl natočit gotický horor, který se zabývá teorií o existenci satana – Il medaglione insanguinato. O kameru se postaral dobrý přítel Dallamana Franco, Delli Colli, který se podílel na čtyřech Dallamanových filmech. Hudbu složil Stelvio Cipriani, velmi významná osoba italské kinematografie. V roce 1976 natočil svůj poslední film Quelli della calibro 38, opět ze žánru poliziotteschi a opět s Ivanem Rassimovem, tentokrát jako darebák Black Angel. O hudbu se opět postaral Stelvio Cipriani. Tento film sklidil vesměs pozitivní ohlasy.

Massimo Dallamano zemřel 14. listopadu 1976 během autonehody ve věku 59 let. Jednalo se o velmi zručného filmaře. Za svou kariéru si vyzkoušel mnoho žánrů. Celkově má Massimo Dallamano jako režisér na kontě 11 filmů a 1 dokument. Jako scenárista má též 11 filmů a 1 dokument. Jako kameraman 27 filmů a 3 dokumenty.


17.4.1917
Milan, Itálie
4.11.1976
Massimo Dallamano csfd

Delitto d'amoreIl ladro della GiocondaBuffalo Bill: Hrdina divokého západuPro pár dolarů navícDonde tú estésFils de Tarass Boulba, LeLe pistole non discutonoPro hrst dolarůGringoLos TarantosCopacabana PalaceKonstantin VelikýPilát PontskýNefertiti, regina del NiloA noi piace freddo...!Il mattatoreLes CosaquesErode il grandeLe notti di Lucrezia BorgiaPeccatrice del deserto, LaLe avventure di CartoucheVendetta dei Tughs, LaÚsvit pirátůPiombi di Venezia, ILa favoritaI due sergentiLa leggenda di GenoveffaCittà proibite, LeAmerika v nociTierra mágicaQuelli della calibro 38Il medaglione insanguinatoLa fine dell'innocenzaInnocenza e turbamentoLa polizia chiede aiutoSi può essere più bastardi dell'ispettore Cliff?Solange: Teror v dívčí školeDorian GrayVenus im PelzLa morte non ha sessoBandidosEnigma rossoLinea del fiume, La


Aktualizace osobnostního profilu Massimo Dallamano: 4.11. 2023 15:10