Miloš Macourek (1926 - 2002)


Než se dostal k filmu, vystřídal Miloš Macourek nejrůznější profese, od prodavače květin nebo sazeče v tiskárně po lektora katedry literatury a umění. Poté následovala pětiletá práce dramaturga na Barrandově, kde ho režisér Lipský požádal o pomoc s nehotovým scénářem komedie Muž z prvního století a objevil v něm mimořádný tvůrčí talent. Tím pro Macourka začala čtyřicetiletá kariéra filmového scénáristy a autora specifického žánru - fantastické crazy komedie, v níž s chutí konfrontoval realitu se světy pohádek, comicsů nebo technicky vyspělejší budoucnosti. Nejčastěji spolupracoval s režiséry Oldřichem Lipským (Happy End, Zabil jsem Einsteina, pánové!, Čtyři vraždy stačí, drahoušku!...) a Václavem Vorlíčkem (KDE CHE ZABÍT JESSII, PANE, VY JSTE DVOVA!, COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT?...).

V posledních letech svého života spolupracoval mimo jiné s mladými režiséry F. A. Brabcem (KRÁL UBU, KYTICE) a Romanem Vávrou (tv povídka SKŘÍŇ, ČERT VÍ PROČ). Přestože 30. září 2002 podlehl své dlouhé nemoci, není zcela vyloučeno, že nás čeká dárek na rozloučenou, v případě, že by se přece jen realizovala některá ze dvou crazy komedií, které ještě stihl připravit s Václavem Vorlíčkem.

O svém umění Miloš Macourek vždy skromně hovořil jen jako o dobře odvedeném řemesle, nicméně čas ukazuje, jak originální a nenahraditelná jeho imaginativní tvorba je. O čemž svědčí také desítky ocenění, které během svého života posbíral po celém světě.


2.12.1926
Kroměříž, Československo
30.9.2002
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Miloš Macourek csfd

Saxána a Lexikon kouzelMach, Šebestová a kouzelné sluchátkoKyticeJezerní královnaPták OhnivákKouzelný měšecKrál UbuMladé vínoMach a Šebestová k tabuli!RumburakMonstrum z galaxie ArkanaZralé vínoHon na kočkuCož takhle dát si špenátHop - a je tu lidoopZítra vstanu a opařím se čajemBouřlivé vínoCirkus v cirkuseJak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v ČecháchŠest medvědů s CibulkouDívka na koštětiSlaměný kloboukJuego de Zuzanka, El„Pane, vy jste vdova!“„Čtyři vraždy stačí, drahoušku“Zabil jsem Einsteina, pánové...Mám dvě mámy a dva tátyHappy EndJá, spravedlnostKonec agenta W4C prostřednictvím psa pana FoustkyKdo chce zabít Jessii?Jedničky má papoušekMuž z prvního stoletíMach a Šebestová na cestáchMach a Šebestová na prázdnináchBubu a FilipŽofka ředitelkou zooArabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádekMakarónske rozprávkyŠkola detektívkyŽofka a její dobrodružství


Aktualizace osobnostního profilu Miloš Macourek: 3.11. 2023 00:58