José Luis de Vilallonga (1920 - 2007)


Španělský herec José Luis de Villalonga se svým aristokratickým vzezřením a dvěma metry výšky patřil dlouhá léta k výrazným osobnostem západoevropského filmu, i když jen v menších rolích, kromě toho se prosadil také jako novinář a společenská celebrita. Narodil se v Madridu do významné šlechtické rodiny, jeho celé jméno zní José Luis de Villalonga y Cabeza de Vaca, po otci později užíval titul 9. markýze z Castelvellu. Významnou osobností byl dědeček z matčiny strany, markýz Vicente Cabeza de Portago (1866-1921), který byl španělským ministrem kultury a také guvernérem Madridu. Díky němu patřili Villalongové do kruhu přátel královské rodiny a po vyhlášení republiky ve Španělaku emigrovali.

Koncem padesátých let si Villalongy povšimli filmoví producenti a hned jeho debut před kamerou znamenal poměrně velkou roli milence hlavní hrdinky (Jeanne Moreau) ve filmu MILENCI (Les amants, 1958). V průběhu šedesátých let se objevil v řadě dalších filmů, nezřídka v rolích Španělů, připomeňme alespoň významné tituly jako CLÉO OD PĚTI DO SEDMI (Cléo de 5 à 7, 1962) nebo MELODIE PODZEMÍ (Mélodie en sous-sol, 1963). Nabídku z Hollywoodu sice odmítl, ale nakonec právě díky americkému filmu SNÍDANĚ U TIFFANYHO (Breakfast at Tiffany´s, 1961) pronikl do celosvětového povědomí postavou brazilského milionáře José Pereiry.

Také v následujících letech točil několikrát ročně, hlavně ve Francii, příležitostně také v Německu, poměrně často pracoval i v Itálii. V roli italského knížete se objevil také v britském filmu DRAHOUŠEK (Darling, 1965), mihnul se i ve Felliniho titulu GIULIETTA A DUCHOVÉ (Giulietta degli spiriti, 1965), z jeho další filmografie ve Francii připomeňme Verneuilovu kriminálku KOŘIST (Le casse, 1971). Po pádu Francova režimu ve Španělsku se občas vyskytl i ve španělských filmech, zvláště v osmdesátých letech, po boku Sharon Stone hrál ve španělsko-americkém filmu KREV A PÍSEK (Sangre y arena, 1989).

Bohatý byl také soukromý života José Villalongy. Přestože jeho první manželství trvalo přes čtvrt století, rozhazovačný styl života vedl ke konfliktům s manželkou, Villalonga proslul také svými nemanželskými vztahy, mezi nimiž se vyjímá především francouzská filmová hvězda Michèle Girardon. Po rozvodu s první ženou se Villalonga podruhé oženil v roce 1974 se Syliane Morell a adoptoval i jejího syna Fabricia (z prvního manželství měl přitom již dvě děti). V roce 1999 následoval druhý rozvod a třetí sňatek s novinářkou Begonou Anarguren, i toto manželství ale skončilo rozchodem (2002).


29.1.1920
Madrid, Madrid, Španělsko
30.8.2007
Andrach, Mallorca, Islas Baleares, Španělsko
José Luis de Vilallonga csfd

Largo invierno, ElKrev a písekDiputada, LaTex a pán temnotScarabŽenyNacional IIIDos y dos, cincoPatrimonio nacionalPatriziaObrať se EugenioChi dice donna, dice donnaDobrák a zlí lidéCo je moc, to je mocLes AngesDoživotní rentaKořistSapho ou La fureur d'aimerMir hat es immer Spaß gemachtReportages sur un squelette ou Masques et bergamasquesCorso des tireurs, LeL'homme qui trahit la mafiaTecnica di un omicidioUna vergine per il principeDrahoušekGiulietta a duchovéSmolařTři tvářeBáječný paroháčSpatřit plavého koněMelodie podzemíPremier amourCléo od pěti do sedmiLa Loi des hommesLes Bonnes causesPařížankyL'Affaire Nina B.Mauvais coups, LesRendez-vous de minuit, LeSnídaně u TiffanyhoVive Henri IV... vive l'amour!Ennemi dans l'ombre, L'MilenciHostal Royal ManzanaresFantômes en héritageDuchesse d'Avila, LaLe Comte Yoster a bien l'honneurLes Chevaliers du cielRytíř BouřkaEl clubLa mirada críticaContinuarà...MillenniumÀngel Casas Show


Aktualizace osobnostního profilu José Luis de Vilallonga: 4.11. 2023 13:21