Signe Hasso (1910 - 2002)


Krásná zelenooká červenovláska  Signe Hasso, vlastním jménem Signe Eleonora Cecilia Larsson se narodila ve Švédsku, ve Stockholmu do poměrně sociálně slabé rodiny v roce 1910. Starala se o ně spolu se dvěma dalšími sourozenci matka, a když zemřel dědeček, který je finančně podporoval získala možnost ve 12 letech hrát v „Královském divadle". Jako nejmladší švédská herečka se také zapsala ke studiu herectví. Byla natolik talentovaná, že hned po prvních filmech natočených ještě ve Skandinávii, Německu a Anglii sklízela ohlasy kritiky a diváků. Dlužno podotknout, že jich od roku 1933 natočila osm.

Díky MGM se dostala k zajímavé filmové práci po boku významných herců – Spencera Tracyho, Ronalda Colmana, George Rafta, Lloyda Nolana, Caryho Granta a Caryho Coopera. Její doménou byly sice dramatické role, ale kupodivu přesvědčila i v rolích komediálních jako např. ve filmu E. Lubitsche HEAVEN CAN WAIT (1943), úžasným hereckým koncertem byl film v režii Freda Zinemana THE SEVENTH CROSS (1944) ona a Spencer Tracy hráli uprchlíky z koncentračního tábora na útěku před nacisty ve druhé světové válce. Ona sama měla, jak říkala, svůj nejoblíbenější film  Dvojí život, kde hrála exmanželku Ronalda Colmana - byla to jakási parafráze na drama OTHELO.

Signe byla dvakrát vdaná. Poprvé za Švéda Harryho Hasso v roce 1933, měli spolu syna a v roce 1941 se na dálku rozvedli. Druhým manželem byl William Langford od roku 1946 do jeho smrti v roce 1955. Hasso ukončila náhle svou kariéru ve filmu po smrti jediného syna Jindřicha, který tragicky zahynul při autohavárii v roce 1954. Signe se už před kameru vrátila jen sporadicky, a soustředila se především na divadelní scénu a divadlo na Broadwayi. Signe byla nesmírně inteligentní a mimo svou krásu byla i velmi sofistikovou charizmatickou dámou.

Stala se textařkou, psala scénáře, překládala švédské a norské divadelní hry do angličtiny, psala prózu. Byla autorkou několik knih jako MOMO, a nebo KOM SLOTT. S herectvím se rozloučila pohostinskými vystoupeními ve Švédsku, Norsku a Anglii. Její největší přítel, švédský herec Peter Stromare, se kterým byli kolegové dlouhých 40 let, strávil poslední měsíce jejího života po jejím boku, a byl to právě Peter, který u ní seděl a držel ji za ruku v den, kdy zemřela. Signe Hasso zemřela na zápal plic 7. 6. 2002 ve věku 91 let. Natočila 89 filmů.


15.8.1910
Stockholm, Stockholms län, Švédsko
7.6.2002
Los Angeles, California, USA
Signe Hasso csfd

PokušitelMirrorsEvita PerónováNikdy jsem ti neslibovala růžovou zahraduWinner Take AllSherlock Holmes v New YorkuShell GameThe Black BirdA Reflection of FearCode Name: HeraclitusPicture Mommy DeadDen underbara lögnenDie Sonne von St. MoritzTaxi 13CrisisOutside the WallU nás se to stát nemůžeTo the Ends of the EarthDvojí životWhere There's LifeSkandál v PařížiStrange TriangleDangerous PartnersDům na 92. uliciJohnny AngelSedmý křížThe Story of Dr. WassellAssignment in BrittanyLáska není hříchDen ljusnande framtidBastardStora famnenStålVi treFilmen om Emelie HögqvistKrálova milenkaMy dvaGeld fällt vom HimmelKariéraPengar från skynHäxnattenTystnadens husFameDarkroomMagnumThe Fall GuyHart a HartováTrapper John, M.D.City of AngelsJigsaw JohnKoroner QuincyEllery QueenStarsky a HutchQB VIIV ulicích San FranciscaHawkinsThe MagicianGhost Story


Aktualizace osobnostního profilu Signe Hasso: 2.11. 2023 16:49