Mario Puzo (1920 - 1999)


Mario Puzo se narodil v Hell‘s Kitchen v západní části New Yorku. Jeho rodiče se sem přestěhovali z italské Neapole. Po tom, co USA vstoupily do druhé světové války rozhodl se narukovat k letectvu, sloužil v jižní Asii a Německu, kde se rozhodl po skončení války zůstat. Po návratu do států začal studovat sociologii na Kolumbijské univerzitě a taky se rozhodl navštěvovat kurzy tvůrčího psaní. První povídku POSLEDNÍ VÁNOCE publikoval v roce 1950. Po dlouhé kariéře v diplomatických službách se rozhodl naplno věnovat psaní.

Byl také autorem několika filmových scénářů a to zejména podle svých adaptací. KMOTR v režii F. F. Coppoly 1972 získal Oscara, stejně tak i KMOTR II. z roku 1974, část tři z roku 1990 byla na Oscara nominována. Kromě toho tvorby scénářů podle svých románů spolupracoval Puzo i na tvorbě scénáře známého SUPERMANA I i II.


15.10.1920
Manhattan, New York City, New York, USA
2.7.1999
Bay Shore, Long Island, New York, USA
Mario Puzo csfd

Superman II: Verze Richarda DonneraKryštof KolumbusKmotr IIISuperman IISupermanKmotr IIZemětřeseníKmotrKmotr 1, 2, 3Temná arénaSiciliánA Time to DiePoslední donPouť za štěstímKmotrStone ReaderTen kluk bude točitThe Godfather Family: A Look InsideBitte umblätternHollywood InsiderThe 51st Annual Primetime Emmy AwardsThe 47th Annual Academy Awards


Aktualizace osobnostního profilu Mario Puzo: 2.11. 2023 21:08