Ol' Dirty Bastard (1968 - 2004)


"Then we got the Ol' Dirty Bastard, 'cause there ain't no father to our style," - Method Man o ODB

Se skupinou vydal úspěšný debut Enter the Wu-Tang (36 Chambers) v roce 93. Byl také druhým členem Wu-Tang Clanu, který vydal sólové album a to Return to the 36 Chambers: The Dirty Version. Sklidil za ní všeobecnou pochvalu kritiků, především za neobvyklý styl rapování. Neobvyklé ovšem bylo i jeho chování a Ol' Dirty Bastard se neustále potýkal se zákonem - za svůj život stihl prodávat drogy, nelegální zbraně, mít co do činění s vraždami, krádežemi aut či se třeba účastnil přestřelky s policií. Sám byl několikrát okraden a postřelen. Během 40. ročníku předávání cen Grammy pak vběhl na pódium a mírně narušil průběh večera prohlášením, že cenu za nejlepší rapové album měl vyhrát Wu-Tang Clan a ne Puff Daddy. Divoké chování se stalo synonymem pro Russella Jonese a pobyt ve vězení mu kolikrát i znemožnil práci na další hudbě - na třetím albu Wu-Tang Clanu přispívá pouze k jedné písničce, na čtvrtém už se nepodílí vůbec.

Možná i proto se jako herec objevil pouze v jediném filmu a to v STATE PROPERTY 2, kde ztvárnil postavu Dirta McGirta. Jako on sám pak vystoupil například v THE REPLACEMENTS, dokumentu MARIAH#1'S, jeho hlas můžeme slyšet v epizodě amerického seriálu SOUTH PARK, Chef Aid.

Nic většího už Ol' Dirty Bastard bohužel nestihl. Svět opustil 13. listopadu 2004, dva dny před svými narozeninami. Přičinou smrti bylo předávkování kokainem a tramadolem. V hip-hopové komunitě dodnes zůstává jakousi ikonou právě pro své nepředvídatelné chování.


15.11.1968
Brooklyn, New York City, New York, USA
13.11.2004
Manhattan, New York City, New York, USA
Ol' Dirty Bastard csfd

Ve vlastnictví státu 2: Krev v ulicíchNáhradníciMěstečko South ParkDark Side of the '90sEpicentra New Yorku: 11/9 – 2021½The Tanning of AmericaDirty: Platinum EditionRock the BellsWu-Tang Clan: Disciples of the 36 Chambers, Chapter 2Wu-TangWu-Tang Clan - Uzi (Pinky Ring)Wu-Tang Clan - Careful (Click, Click)Wu-Tang Clan feat. Paulissa Moorman: Gravel PitWu-Tang Clan - Protect Ya Neck (The Jump Off)Pras feat. Ol' Dirty Bastard & Mya - Ghetto SupastarWu-Tang Clan - ReunitedWu-Tang Clan - It's YourzWu-Tang Clan feat. Cappadonna - TriumphMariah Carey: FantasyOl' Dirty Bastard: Brooklyn ZooOl' Dirty Bastard: Shimmy Shimmy YaWu-Tang Clan - Wu-Tang Clan Ain't Nuthing ta F' WitWu-Tang Clan - Can It Be All So SimpleWu-Tang Clan - Da Mystery Of Chessboxin'Wu-Tang Clan - C.R.E.A.M.Wu-Tang Clan - Method ManWu-Tang Clan - Protect Ya NeckHype Williams: The Videos, Vol. 1And Ya Don't Stop: Hip Hop's Greatest VideosMariah #1'sBefore They Were Gone3rd Annual VH1 Hip-Hop HonorsAmerika hledá topmodelkuMTV Video Music Awards 20031998 MTV Video Music AwardsThe 1995 Source Hip-Hop Music AwardsUptown Comedy ClubJason Derulo feat. Nicki Minaj & Ty Dolla $ign - Swalla


Aktualizace osobnostního profilu Ol' Dirty Bastard: 11.4. 2024 15:48