Antonella Lualdi (1931 - 2023)


V padesátých a šedesátých letech patřila Antonella Lualdi k pověstným kráskám italského filmu, a protože svou práci dělila prakticky napůl mezi Itálii a Francii, byla v té době hvězdou celoevropského významu. Narodila se v Libanonu do rodiny italského inženýra, matka pocházela z Řecka, její pravé jméno zní Antonietta de Pascale. Od dětství hovořila italsky a arabsky a také francouzský, což jí spolu s nevšedním půvabem umožnilo raketový start v poválečné italské kinematografii.

Během padesátých let natočila Antonella Lualdi několik umělecky významných filmů ve Francii, jednu z hlavních rolí hrála například v ROZTOMILÝCH BYTOSTECH (Adorables créatures, 1952), celoevropsky ji zviditelnil přepis Stendhalova románu ČERVENÝ A ČERNÝ (Le rouge et le noir, 1954) s Gérardem Philipem v hlavní roli. Z její další práce ve Francii si zmínku zaslouží Chabrolův film NA DVA ZÁPADY (À double tour, 1959), který triumfoval na festivalu v Benátkách.

Mezitím na Antonellu čekalo i několik zajímavých úkolů v Itálii. Objevila se ve Felliniho slavném titulu DARMOŠLAPOVÉ (I vitelloni, 1953), tento film pro ni navíc měl význam v osobní rovině – představitel jedné z hlavních rolí, italský herec Franco Interlenghi (*1931), se v roce 1953 stal jejím manželem. Ústřední pár spolu později vytvořili ve filmu Maura Bologniniho ZAMILOVANÍ (Gli innamorati, 1955), který zabodoval v hodnocení italské kritiky a v Cannes byl nominován na Zlatou palmu. Podobně úspěšný byl již předtím film KRONIKA CHUDÝCH MILENCŮ (Cronache di poveri amanti, 1954), v němž Antonella Lualdi hrála s Marcellem Mastroiannim. S Mastroiannim a znovu i s manželem se pak Antonella setkala v Monicelliho filmu OTCOVÉ A SYNOVÉ (Padri e figli, 1957).

Již během šedesátých let měly sestupnou tendenci jak umělecké hodnoty filmů, v nichž Antonella Lualdi hrála, tak význam jejích rolí. Připomeňme alespoň dobrodružný film TITÁNI (Arrivano i titani, 1961) nebo příběh situovaný do antického Říma TRAJÁNŮV SLOUP (Columna, 1968). Ve Francii naopak našla uplatnění ve výrazných rolích v historických televizních seriálech (D΄ARTAGNAN, 1969; LUCIEN LEUWEN, 1974), manželku jednoho z titulních hrdinů hrála ve francouzském filmu VINCENT, FRANÇOIS, PAUL A TI DRUZÍ (Vincent, François, Paul et les autres, 1974).


6.7.1931
Bejrút, Libanon
10.8.2023
Řím, Lazio, Itálie
Antonella Lualdi csfd

La bella societàŽijeme jen jednouChêques en boîteNefertiti, figlia del soleTutti gli uomini di SaraUrlo della verità, L'Bar TangoDiritto di vivereTrn v srdciZero in condottaPè sempeEden no sonoŽelezná pěst mafieNon sparate sui bambiniÈ stato cosìLa legge violenta della squadra anticrimineGiorni della chimera, IVincent, François, Paul a ti druzí...Un caso di coscienzaRaganTrajánův sloupDon GiovanninoMasakr v Černém leseBel Ami 2000 oder Wie verführt man einen Playboy?Pirát sedmi moříTygr sedmi moříSu e giùAmore mioCoda del diavolo, LaDelitto allo specchioI cento cavalieriI maniaciLe Repas des fauvesSe permettete parliamo di donneFiglio del circo, IlGli imbroglioniHong Kong un addioNejkratší denArrivano i titaniIl disordineAppuntamento a IschiaMongoli, IJá, delfínVia MarguttaDélit de fuiteJ'irai cracher sur vos tombesLa notte bravaMatch contre la mortNa dva západyGiovani maritiLáska bez předsudkůMon coquin de pèrePolikuschkaLa Cenicienta y ErnestoMéfiez-vous fillettesNebe v plamenechOtcové a synovéAltairGiorni più belli, IAndrea Chénier


Aktualizace osobnostního profilu Antonella Lualdi: 14.3. 2024 10:43