Elisabeth Sladen (1946 - 2011)


Elisabeth Clara Heath-Sladen byla anglická herečka. Nejvíce se proslavila jako Sarah Jane Smith v britském televizním seriálu Doctor Who, kde se v letech 1973 až 1976 objevovala jako pravidelná společnice po boku třetího Doctora (Jona Pertweeho) a čtvrtého Doctora (Toma Bakera) a v následujících desetiletích si roli mnohokrát zopakovala, a to jak v Doctor Who, tak i jeho spin-offech, K-9 and Company (1981) a Dobrodružství Sarah Jane, kde hrála hlavní postavu v letech 2007 až 2011 – to byla její poslední role před smrtí.

Ke hraní se vrátila v roce 2006, kdy se objevila opět v seriálu Doctor Who (v epizodě Setkání spolužáků spolu s 10. Doctorem – Davidem Tennantem), což vyvrcholilo přijetím pravidelné hlavní role v již zmíněném seriálu pro mládež, Dobrodružství Sarah Jane, který na Doctora Who navazuje. V roce 2010 si seriál vysloužil cenu Royal Television Society Award za nejlepší dětské drama. Ještě několikrát se v hlavním seriálu (Doctor Who) objevila a poskytovala voice over a rozhovory pro jeho vydání na DVD. Na veřejnosti se naposledy ukázala na British Academy Children's Awards v listopadu roku 2010.

V únoru 2011 jí byla diagnostikována rakovina, které 19. dubna 2011 ve věku 65 let podlehla. Dostalo se jí velmi dojemného rozloučení v krátkém videu Farewell, Sarah Jane  a mimořádně vysílaném speciálu My Sarah Jane: A Tribute to Elisabeth Sladen. Dále její památce byla věnována následující epizoda Pána času, Nemožný astronaut, jež vyšla nejbližší sobotu po oznámení její smrti. Zpěvák a skladatel Talis Kimberley pro ni napsal píseň „Goodnight, Sarah-Jane“ a Tom Baker jí vzal hold na svých oficiálních stránkách. Další společnicí Doctora se stala Clara Oswin Oswald (Jenna Coleman) a mnoho fanoušků má za to, že to byla připomínka prostředního jména Elisabeth „Clara“ Heath-Sladen.


1.2.1946
Liverpool, England, Velká Británie
19.4.2011
Southall, Londýn, England, Velká Británie
Elisabeth Sladen csfd

Pán času: Konec času - 2. částDobrodružství Sarah Jane: Invaze BaneůDowntimeAlice in WonderlandDoctor Who: The Five DoctorsGulliver in LilliputK-9 and Company: A Girl's Best FriendStříbrný závodník snůFerry Cross the MerseyDobrodružství Sarah JaneSJA: Alien FilesPán časuFaith in the FutureMen of the WorldVenkovská praxeDempsey a MakepeaceováPoldovéTake My Wife...Send in the GirlsDoctor WhoSome Mothers Do 'Ave 'Em


Aktualizace osobnostního profilu Elisabeth Sladen: 1.11. 2023 13:26