Ronald Neame (1911 - 2010)


Britský kameraman, režisér a scénárista Ronald Neame se narodil 23. dubna 1911 v Londýně. Jeho otec, Elwin Neame patřil ve své době mezi přední fotografy, také natočil několik filmů a napsal dvě knihy. Matka, Ivy Close byla úspěšná herečka. Ronald vyrůstal s mladším bratrem Derekem (narozen 1915), který se později u filmového řemesla prosadil jako scénárista.

Koncem třicátých let založil společně s režisérem Davidem Leanem a Anthonym Havelock-Allanem společnost Cineguild a začátkem čtyřicátých let stál za kamerou Leanových tří prvních filmů, MOŘE, NÁŠ OSUD, TEN POŽEHNANÝ ROD a ROZMARNÝ DUCH. Po válce spolupráce s režisérem Leanem pokračovala, když vedl produkci u dalších jeho filmů, VELKÉ NADĚJE, OLIVER TWIST a VÁŠNIVÍ PŘÁTELÉ.

Na režisérské křeslo usedl až v roce 1947, když natočil svůj první film, kriminální drama JDE O MŮJ ŽIVOT. Začátkem padesátých let natočil komedii THE CARD s Alecem Guinnessem, který se představil v jedné z prvních velkých rolí. O rok později zfilmoval povídku Marca Twaina MILIONOVÁ BANKOVKA s Gregorym Peckem. V roce 1956 natočil podle skutečných událostí, když vycházel z podkladů britské špionážní služby, snímek THE MAN WHO NEVER WAS. Následovaly snímky WINDOM'S WAY s Peterem Finchem a podle Maughamovy povídky film THE SEVEN SIN. Spolupráci s Alecem Guinnessem si zopakoval ve filmech THE HORSE´S MOUNTH a TUNES OF GLORY.

V průběhu šedesátých let se uvedl například snímky, ESCAPE FROM ZAHRAIN s Yulem Brynnerem, I COULD GO ON SINGING s Judy Garlandovou, MISTER MOSES s Robertem Mitchumem. Společně s Cliffem Owenem natočil komedii o pašování diamantů A MAN COULD GET KILLED. Následovala komedie GAMBIT se Shirley Mac Laineovou a drama PRIME OF MISS JEAN BRODIE s Maggie Smithovou. V roce 1970 natočil podle Dickensovy Vánoční koledy muzikál SCROOGE s Albertem Finneyem a Alecem Guinnessem. Následoval divácky úspěšný film podle románu Paula Gallica DOBRODRUŽSTVÍ POSEIDONU o katastrofě námořní lodi a poválečné drama KRYCÍ NÁZEV ODĚSA o pátrání po stopách nacistických zločinců.


23.4.1911
Londýn, England, Velká Británie
16.6.2010
Los Angeles, California, USA
Ronald Neame csfd

Zázračný lékařPrvní říjnové pondělíNebe, peklo, rájMeteorKrycí název OděsaDobrodružství PoseidonuHello-GoodbyeScroogeNejlepší léta slečny Jean BrodieovéMnoho opatrnosti pro nicA Man Could Get KilledGambitMister MosesThe Chalk GardenMohla bych zpívatÚtěk ze ZahrainuMelodie slávyThe Horse's MouthThe Seventh SinWindom's WayThe Man Who Never WasMilionová bankovkaThe CardGolden SalamanderJde o můj životThe Magic BalloonKouzelná skříňkaVášniví přáteléOliver TwistNadějné vyhlídkyPouto nejsilnějšíRozmarný duchTen požehnaný rodMoře, náš osudOne of Our Aircraft Is MissingMajor BarbaraLet George Do It!Return to YesterdaySaloon BarYoung Man's FancyCheer Boys CheerJeho koníčekLet's Be FamousThe Four Just MenZ deště pod okapGaunt Stranger, TheI See IceIt's in the AirMurder in the FamilyPenny ParadiseSecond ThoughtsThe Ware Case


Aktualizace osobnostního profilu Ronald Neame: 16.3. 2024 12:41