King Hu (1931 - 1997)


King Hu byl známým čínským režisérem, který se proslavil především díky filmům v žánru wuxia (hrdinský film). Ovlivnil celou řadu současných asijských režisérů, jako např. Ang Lee, Zhang Yimou, Tsui Hark, Tsai Ming-liang (poslední jmenovaný odkazuje na Hua ve filmu Good Bye, Dragon Inn). Huovy filmy unikátním způsobem kombinují prvky z estetiky tradiční čínské opery, buddhistické filozofie a klasických tvůrčích postupů literatury wuxia nebo čínské novely.

V roce 1963 natočil svůj první debut SONS OF THE GOOD EARTH, ve kterém pojednává o odboji proti japonské invazi do Číny během druhé světové války. V roce 1966 natočil svůj první film v žánru wuxia nazvaný COME DRINK WITH ME. V tomto, i ve svých pozdějších filmech wuxia se inspiroval estetikou pekingské opery, samurajskými filmy a hollywoodskými filmařskými postupy.

V roce 1966 se odstěhoval na Tchaj-wan, kde založil vlastní filmové studio. Prvním filmem, který natočil na Tchaj-wanu, je DRAGON GATE INN, který slavil velký úspěch a je považován za kultovní klasiku. V roce 1971 natočil film TOUCH OF ZEN, ve kterém je centrálním tématem čínský chanový buddhismus. Film vyhrál cenu za technické provedení na filmovém festivalu v Cannes v roce 1975; inspirovali se jím současní režiséři Ang Lee (Tygr a drak) a Zhang Yimou (Klan létajících dýk).

Ve svých pozdějších filmech RAINING IN THE MOUNTAIN a LEGEND OF THE MOUNTAINS (1979) zfilmoval tradiční povídky spisovatele Pu Songlinga. Jeho pozdější filmy se nedočkaly takového ohlasu jako DARGON GATE INN a TOUCH OF ZEN. V roce 1990 pracoval na filmu THE SWORDSMAN, jehož producentem byl Tsui Hark. Hu projekt odmítl dokončit, režii proto musel kompletně převzít Tsui. V posledním filmu PAINTED SKIN se Hu opět inspiroval Pu Songlingovými povídkami. Poslední roky svého života strávil ve Spojených státech a na Tchaj-wanu. Zemřel v roce 1997 v Tchaj-peji na srdeční selhání.


29.4.1931
Beijing, Čína
14.1.1997
Taipei, Tchaj-wan
King Hu csfd

Hua pi zhi: Yin yang fa wangSwordsmanDa lunhuiTian xia di yiZhong shen da shiKong shan ling yuShan zhong zhuan qiZhong lie tuYing chun ge zhi FengboDotek zenuXi nu ai yueLong men kezhanSpojení ShaolinůDa di er nuYu tang chunWan hua ying chunHua tuan jin cuWu ze tianHong lou mengGe qiang yan shiMai wen jiShen xian lao hu gouShou qiangYan zi daoHou menJi ren yan fuKuang lianYi shu tao hua qian duo hongJiang shan mei renCa xie tongMiao shou hui chunThe Blessed FamilyXiao qing renXiao sheng lei yingMa lu xiao tian shiYao tiao shu nuYue luo niao ti shuang man tianJin feng


Aktualizace osobnostního profilu King Hu: 20.11. 2023 06:09