Patty Shepard (1945 - 2013)


Patty Shepard spatřila poprvé světlo světa v USA, dne 1. října 1945, ve městě Greenville v Jižní Karolíně. Celým jménem Patricia Moran Shepard, dostává své křestní jméno po matce. Mládí prožila Patty v Americe a když jí bylo 18 let, přestěhovala se její rodina do Španělska, neboť její otec byl důstojníkem letectva Spojených států a byl převelen na americkou vojenskou základnu Torrejón de Ardoz, jako náčelník oddělení řízení. Ve Španělsku už Patty zůstává nastálo a do USA se již nikdy nevrátila (na rozdíl od své mladší sestry). Mladší sestra Patty je americká herečka Judith Chapman (*15.11.1951). Ta je známá především díky nezáživným televizním seriálům  MLADÍ A NEKLIDNÍ a TAK JDE ČAS. Ztvárnila také několik různých postav v seriálu TO JE VRAŽDA, NAPSALA.

Herecký debut zažila Patty roku 1966 v komedii LA CIUDAD NO ES PARA MÍ. V roce 1967, se Patty seznámila při natáčení filmu CITA E NAVARRA, se španělským hercem Manuelem de Blasem (*12.4.1941). Po natáčení se rozcházejí jako přátelé, ale znovu se setkávají u natáčení filmu z období španělské občanské války CRUZADA EN LA MAR (1968). Jak vzpomíná Manuel: „Tentokrát, když skončilo natáčení, šli jsme každý opět svou cestou, ale ne na dlouho. Sotva jsme vyšli na ulici políbili jsme se a oba se zamilovali. Přestěhovali jsme se k sobě a krátce poté jsme se vzali".  Manželství jim vydrželo od roku 1967 až do smrti Patty v roce 2013. Na manžele ze showbyznysu téměř neuvěřitelný výkon, 45 let. Společně mají syna Davida, který se narodil v roce 1969. Patty a Manuel se společně objevili v mnoha filmech jako například CRUZADA EN LA MAR (1968), LOS MONSTRUOS DEL TERROR (1970), LA CURIOSA (1973) či horor SLUGS, MUERTE VISCOSA (1988).

Hned na počátku kariéry Patty, přišel nucený rozchod s rodinou. V červnu roku 1967 dostává otec Patty a Judith nařízeno, aby se okamžitě vrátil do své země a zaujal post na hlavní základně Randolph Air Force v Texasu. Rodina se vrací do USA, ale Patty s představou budoucnosti u filmu, zůstává v Madridu. Mladší Judith je teprve 16 let, ale už se také objevila ve filmu. Rolí ve westernu SETTE DONNE PER I  MACGREGOR okusila film a chtěla po vzoru sestry zůstat. Jako mladistvá však poslechne rodiče a vrací se do USA.

Patty hrála téměř ve všech žánrech, od komedie k hororu, včetně thrillerů, romantiky či spaghetti westernů. Kritika ale neměla slitování s těmito produkty, a to i přes osvěžující přítomnost mladé Patty. V této době se Patty rozchází z důvodu názorových neshod se svým manažerem Enriquem Herrerosem (1903-1977). Nyní se začínají pro Patty objevovat ambicióznější filmy. Roku 1971 hrála ve westernové komedii, která je hlavně přehlídkou ženské krásy (Brigitte Bardot, Claudia Cardinale, Teresa Gimpera). Film se jmenuje LES PÉTROLEUSES (PETROLEJÁŘKY) a Patty zde hrála Petite Pluie jednu ze čtyř sester Brigitte Bardot (ostatní jsou Emma Cohen, Teresa Gimpera a France Dougnac).  Ve stejném roce se objevila v roli učitelky v giallo snímku MIO CARO ASSASSINO. Komediálnější roli se kterou byla Patty spokojena je Lupe ve westernu EL MÁS FABULOSO GOLPE DEL FAR-WEST (1972).


1.10.1945
Greenville, South Carolina, USA
3.1.2013
Madrid, Madrid, Španělsko
Patty Shepard csfd

Al filo del hachaSlimáciDescanse en piezasBanterDiablos del mar, LosTodos me llaman 'Gato'La ciutat cremadaJestli se rozzlobíme, budeme zlíLas violentasLà dove non batte il soleRefugio del miedo, ElTalón de Aquiles, ElCasto varón español, UnEl asesino está entre los treceEllaJaro, které přineslo smrtLa tumba de la isla malditaRagazza di Via Condotti , LaUn hombre llamado NoonDům bez hranicEl monte de las brujasMůj milovaný vrahTimanfayaA mí las mujeres ni fu ni faEscalofrío diabólicoPetrolejářkyTecho de cristal, ElWalpuržina nocGolpe de mano (Explosión)Hrůzné zrůdyVeinte pasos para la muerteCarola de día, Carola de nochePanteras se comen a los ricos, LasUn, dos, tres, al escondite inglés¿Por qué te engaña tu marido?Sharon vestida de rojoTinto con amorCita en NavarraLucky, el intrépidoThe Fickle Finger of FateLa ciudad no es para míCurro Jiménez


Aktualizace osobnostního profilu Patty Shepard: 11.11. 2023 17:23