Anna Massey (1937 - 2011)


Anna Raymond Massey se narodila v Thakehamu, Západním Sussexu britské herečce Adrianne Allen a Raymondu Masseyovi, rovněž herci. Ten také trval na jejím prostředním jménu Raymond, přestože se jedná o mužské jméno. Přestože neměla žádné herecké vzdělání, již v sedmnácti letech stanula na prknech Královského divadla a krátce poté již prostě "byla známá".

Za svůj bohatý život sklidila spoustu ocenění, např. divadelní cenu Laurence Oliviera v roce 1982 v kategorii nejlepší herečka ve hře "Jak je důležité míti Filipa". Royal Television Society jí v roce 1986 udělila cenu za nejlepší herecký přednes v seriálech SCREEN TWO a SACRED HEARTS. Televizní cenu BAFTA získala v roce 1987 jako nejlepší herečka v seriálu SCREEN TWO za epizodu Hotel du Lac. V neposlední řadě byla nominována na festivale v Monte Carlu na cenu Zlatá nymfa v kategorii nejlepší přednes v tv filmu AFFINITY.

Vždy byla známá velkým úsilím a tvrdou přípravou na roli. Jeden producent o ní řekl, že používala pět barevných prupisek k označení scénáře, aby věděla, kde se nadechnout, kde udělat pauzu apod. V roce 2006 vydala autobiografii Telling Some Tales, v níž popisuje své obtížné začátky, nedlouho trvající manželství s hercem Jeremym Brettem (proslaveným rolí Sherlocka Holmese), se kterým měla syna, spisovatele Davida Hugginse a poté šťastný svazek s ruským vědcem Uri Andresem od roku 1988.

"Nemyslím, že je dobrý nápad, když se herci berou mezi sebou."


11.8.1937
Thakeham, Surrey, England, Velká Británie
2.7.2011
Londýn, England, Velká Británie
Anna Massey csfd

Mladý Indiana Jones: Nový vítrSpřízněná dušeThe Oxford MurdersGigolos, ThePinochet in SuburbiaPaní PalfreyováAgatha Christie: Život v obrazechMechanikPatříme k soběJak je důležité míti FilipaMay a její andělPosedlostTmavomodrý světHledám pronájemZapomenutý zločinKapitán JackŠílené krávyDary mořeSlab Boys, TheVzpomínkySweet Angel MineAndělé a hmyzGroteskaPronásledovanýKrůček k vražděEmily's GhostImpromptuMan from the Pru, TheMěsíční horySea DragonTáta na zabitíCesta kolem světa za 80 dníCoral Browne: Caviar for the GeneralShalom Joan CollinsThe Tall GuyLa couleur du ventSlzy v deštiSun ChildHazard srdcíPo jarmarkuChristmas Tree, TheHotel du LacSeason's GreetingsZázračný lékařAnna KareninaMcGuffin, ThePity in HistorySacred HeartsJiná zeměMalá bubeniceSakharovThe ChainPět dní jednoho létaCherry Orchard, TheSweet WilliamAfternoon OffRebeccaStřípky láskyZelené obilíLove of a Good Woman, The


Aktualizace osobnostního profilu Anna Massey: 1.11. 2023 02:15