Karlheinz Böhm (1928 - 2014)


V povědomí diváků v celé Evropě zůstane Karlheinz Böhm navždy zapsán díky roli rakouského císaře Františka Josefa, kterou hrál v padesátých letech 20. století po boku Romy Schneider ve třech romantických filmech o krásné císařovně Sissi. Jeho umělecká kariéra má ale samozřejmě mnohem širší rozměr a v poslední době se zviditelňuje hlavně svými aktivitami v charitě. Narodil se v německém Darmstadtu (po otci měl ale rakouské občanství) a pocházel z umělecké rodiny, matka Thea Linhard (1903-1981) byla operní zpěvačkou, otec Karl Böhm (1894-1981) působil jako dirigent.

Před kamerou stál poprvé v roce 1948, dvakrát točil s režisérem Karlem Hartlem, větší příležitost dostal v jeho filmu DŮM ŽIVOTA (Haus des Lebens, 1952), v dramatu WIENERINNEN (1952) se setkal také s česko-rakouským hercem Rolfem Wankou. V první polovině padesátých let se Karlheinz Böhm vypracoval do velkých rolí romantických uhlazených milovníků, mnozí v něm dodnes vidí předchůdce o něco mladšího Horsta Buchholze.

Mezinárodní hvězdu z něj učinil režisér Ernst Marischka, který jej obsadil do již zmíněné role mladého rakouského císaře Františka Josefa po boku Romy Schneider ve filmu SISSI (1955). Tento romantický příběh je dnes vnímán jako kýčovitý a historický nepřesný, nelze mu ale upřít, že alespoň v hrubých rysech zobrazuje nelehké mládí rakouské císařovny Alžběty, známé jako Sissi. Film měl premiéru v Německu a Rakousku těsně před Vánocemi 1955 a po obrovském úspěchu jej do kinodistribuce v následujícím roce převzala většina západoevropských zemí. Logicky pak navazovaly další dva díly, SISSI, MLADÁ CÍSAŘOVNA (Sissi, die Junge Kaiserin, 1956) a SISSI – OSUDOVÁ LÉTA CÍSAŘOVNY (Sissi – Schicksalsjahre einer Kaiserin, 1957).

V roce 1954 se Karlheinz Böhm poprvé oženil s letuškou Elisabeth Zonewa a není nijak překvapivé, že jejich první dcera dostala jméno Sissi (*1955). S Elisabeth se Böhm rozvedl v roce 1957 a o rok později uzavřel druhé manželství s německou herečkou Gudulou Blau (*1940), s níž žil čtyři roky. Z jejich manželství pocházely tři děti, dcera Kristina (*1959) se později prosadila také jako herečka. Od roku 1963 byla jeho třetí manželkou původem polská herečka Barbara Lass-Kwiatkowska (1940-1995), s níž vytvořil mileneckou dvojici ve francouzském dobrodružném filmu RVAČKA V TOKIU (Rififi à Tokyo, 1963). Měli spolu dceru Katharinu Böhm (*1964), která je dnes vytíženou televizní herečkou. Toto manželství skončilo rozvodem v roce 1980.


16.3.1928
Darmstadt, Německá říše
29.5.2014
Grödig, Rakousko
Karlheinz Böhm csfd

Inflation im ParadiesKur in TravemündeDie TannerhütteSeniorenschweizCesta matky Küsterové do nebeIm Hause des KommerzienratesPěstní právo svobodyEffi BriestováMarthaImmobilienSchloß HubertusVabanqueVerdacht gegen Barry CroftTraumnovelleThe Venetian AffairIdealer Gatte, EinL'heure de la véritéCome Fly with MeRififi à TokyoForever My LoveLa croix des vivantsThe Four Horsemen of the ApocalypseThe Wonderful World of the Brothers GrimmMagnificent Rebel, TheDer Gauner und der liebe GottToo Hot to HandleŠmírákKriegsgerichtLa PalomaDas DreimäderlhausDas haut einen Seemann doch nicht umExamen des LebensMan müßte nochmal zwanzig seinStowaway, TheBlaue JungsDas Schloß in TirolSissi, císařovnina osudová létaKitty a velký světManželství Dr. DanwitzeNinaSissi, mladá císařovnaDunjaIch war ein häßliches MädchenSissiSommarflickanUnternehmen Schlafsack...und ewig bleibt die LiebeDie HexeDie Sonne von St. MoritzDie goldene PestDie heilige LügeEwiger WalzerArlette erobert ParisDer unsterbliche LumpHochzeit auf ReisenSalto MortaleAlrauneDer WeibertauschDům životaWienerinnen


Aktualizace osobnostního profilu Karlheinz Böhm: 3.11. 2023 04:52