Patti LuPone 75 let


Jedno z nejslavnějších současných jmen Broadwaye je právě PATTI LuPONE. Z holčičky, která imitovala Marylin Monroe před hosty rodičů, se vypracovala ve živoucí divadelní legendu činohry a zvláště muzikálu. Patti byla ta, jež na divadelní prkna přivedla Fantine s BÍDNÍKŮ, Normu Desmond ze SUNSET BOULEVARDU a na Broadwayi jako první zpívala slavnou píseň 'Don't Cry For Me, Argentina!' jako Eva Perón ve slavném muzikálu EVITA, který byl pro Patti skutečným karierním přelomem! I když je Patti nefalšovanou královnou jeviště, představila se i - pravda - většinou v nevelkých filmových a televizních rolích.

Po škole nastoupila do herecké společnosti Johna Housemana, s níž čtyři roky cestovala po Státech, mladí absolventi přece jen nebyli příliš zkušení, tak se převeliký úspěch nekonal. Po této zkušenosti přišla další – muzikálová. Patti vstoupila do muzikálu Stephena Schwartze 'THE BAKER'S WIFE' (1976). Přes všechna očekávání se jednalo o naprostý debakl. Přesto z něj vzešla velmi oblíbená píseň 'Meadowlark', kterou Patti často zpívá na svých koncertech. Nezbylo nic, než se dostat z deprese a jít dál. Byl tu David Mamet, s nímž Patti průběžně pracuje dodnes, váží si ho jako umělce i jako člověka. Tehdy byla obsazena v jeho hře 'ALL MEN ARE WHORES' (1977), dále v 'THE WOODS' (1977), 'THE BLUE HOUR' (1978) a také v 'THE WATER ENGINE' (1978). Patti se objevila i ve stejnojmenném televizním filmu (1991).

Po ještě několika nepříliš významných hrách přišel rozhodující konkurz na muzikál EVITA Andrewa Lloyda Webbera. Patti cítila velkou příležitost, protože kolem muzikálu byl – slovy Patti - obrovský mediální humbuk, jelikož v Londýně muzikál představoval ohromný hit. Na londýnském jevišti Evitu ztvárnila Elaine Paige. Na Broadwayi dostala příležitost právě Patti LuPone. Byla sice pěvecky nepříliš zkušená, zato ale měla značný potenciál a talent. Zpočátku to s rolí nevypadalo moc růžově, Patti nechtěla opustit spolupráci s Mametem, navíc se jí tento nový druh muzikálu, nebo spíše rockové opery, jak bývá Evita často nazývána, moc nelíbil, ale zřejmě cítila, že je to TO, co potřebuje. Odskočila si z natáčení Spielbergova filmu '1941' na konkurz, rozpačitě se prokřičela písněmi 'Rainbow High', 'Buenos Aires' a samozřejmě 'Don't Cry For Me, Argentina' a „broadwayská" Evita (1979) byla na světě.

Začátky byly pro Patti náročné, neměla žádnou hlasovou techniku, tu za pomoci přítele z ansámblu získávala postupně,vždy před začátkem představení. V těžkých chvílích jí byl oporou mladý herec, který v Evitě hrál roli Che Guevary, Mandy Patinkin. Dodnes zůstali velmi blízkými přáteli, dokonce spolu v roce 2011 uvedli program 'AN EVENING WITH PATTI LuPONE AND MANDY PATINKIN', v němž diváky vzali s sebou do minulých let a předvedli jim své nejznámější písně. Přes počáteční nesnáze 'EVITA' pro Patti i Mandyho znamenala divadelní cenu Tony a hlavně obrovský posun v kariéře.


21.4.1949
Northport, Long Island, New York, USA
Patti LuPone csfd

On se bojíŠkola dobra a zlaCliffs of FreedomLast ChristmasSteven Universe ve filmuHořký život komikaNelítostný ParkerThe Miraculous YearUnion SquareOpen BooksOsobní prohlídkaBad FaithBlázinec pondělní nociHodina pravdyPoslední loupežVelké trable malého městaJust LookingKrvavé léto v New YorkuNejmladší kmotrThe 24 Hour WomanHer Last ChanceKouzelná skříňkaRodinné modlitbyVodní motorŘidič slečny DaisyL.B.J.: První létaMafiániSvědekPiafVlastní spravedlnost1941Král cikánůThe Time of Your LifeAgatha: House of HarknessAmerican Horror StoryCentral ParkVampirinaHollywoodSteven UniversePoseSimpsonovi


Aktualizace osobnostního profilu Patti LuPone: 8.11. 2023 05:42