Geneviève Page 96 let


Francouzská herečka Geneviève Page má za sebou obdivuhodnou padesátiletou kariéru v divadle i ve filmu, před kamerou se ale více prosadila v zahraničí než v rodné Francii. Narodila se v Paříži do dobře situované rodiny, její otec Jacques-Paul Bonjean (1899-1990) byl známým sběratelem umění a obchodníkem se starožitnostmi. Herectví studovala Geneviève Bonjean na Národní konzervatoři dramatických umění a poté krátce působila v Comédie Française, již počátkem padesátých let ale zamířila na menší scény.

Nadaná herečka se zajímavou vizáží se ve druhé polovině padesátých let stala i mezinárodní hvězdou a před kamerou vytvářela dvojice se slavnými herci. S Curdem Jürgensem hrála ve filmu MICHAL STROGOV (Michel Strogoff, 1956), po boku Roberta Mitchuma se objevila v americkém thrilleru CIZÍ ZÁSAH (Foreign Intrigue, 1956). Poté hrála v americkém životopisném filmu o Franzi Lisztovi SONG WITHOUT END (1960), mezinárodní hvězdné obsazení doplnila také v americkém historickém filmu CID (1961). Později dostala velké příležitosti v Británii, kde natočila další historický film ARCIVÉVODSKÁ TRAGÉDIE V MAYERLINGU (Mayerling, 1968) – tady hrála dějově důležitou postavu hraběnky Larischové, přítelkyně hlavní hrdinky (Catherine Deneuve). Ve Wilderově detektivce SOUKROMÝ ŽIVOT SHERLOCKA HOLMESE (The Private Life of Sherlock Holmes, 1970) dostala roli záhadné Gabrielle, která je považována za její nejlepší výstup před kamerou. V roce 1964 byla členkou poroty na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes.

Ve srovnání s mezinárodní kariérou má práce Genevieve Page ve Francii menší význam, vidět jsme ji ale mohli v několika kriminálkách (MAJORDOMUS – Le majordome, 1965; SYMPATICKÝ DAREBA – Tendre voyou, 1966), s již zmíněnou Catherine Deneuve se objevila ve slavné KRÁSCE DNE (La belle de jour, 1966), příležitostně točila také v televizi. V sedmdesátých letech se před kamerou objevovala jen výjimečně, další zásadní role na ni čekaly ale v divadle, například Ibsenova Hedda Gablerová, za titulní roli v německé hře Hořké slzy Petry von Kantové získala v roce 1980 cenu francouzské unie divadelních kritiků.

K práci pro film ji později přizvali další slavní režiséři jako Claude Miller (ZHOUBNÉ PÁTRÁNÍ – Mortelle randonnée, 1983) nebo Jacques Deray (ČERNÉ DŘEVO – Les bois noirs, 1989), v justičním dramatu NEZNÁMÝ V DOMĚ (L′inconnu dans la maison, 1992) se objevila v úloze sestry hlavního hrdiny, advokáta Loursata (J. P. Belmondo). Nominaci na prestižní Molièrovu cenu jí vynesla hlavní role v Anouilhově hře Colombe (1996). Na divadelním jevišti se Geneviève Page představila naposledy v Brechtově hře Matka Kuráž a její děti v roce 1998.


13.12.1927
Paříž, Île de France, Francie
Geneviève Page csfd

Rien que du bonheurMémoires en fuiteMilenciNeznámý v doměLes gens ne sont pas forcément ignoblesBois noirs, LesCartoline italianeToho doktora chci za ženuÁrieAngelo, tyran de PadoueZhoubné pátráníStudený bufetDécembreBratr CarlLa cavaleSoukromý život Sherlocka HolmeseA Talent For LovingDecline and Fall... of a BirdwatcherMayerlingKráska dneGrand PrixSympatický darebaMajordome, LeTrois chambres à ManhattanYoungblood HawkeCtihodný StanislavDen a hodinaLa Nuit des roisCidPíseň bez konce: Příběh Franze LisztaAgguato a TangeriKapesní láskaThe Silken AffairCizí zásahMichal StrogovCherchez la femmeNoches andaluzasL'Etrange Désir de monsieur BardLettre ouverteFanfán TulipánPlaisirs de Paris, LesPas de pitié pour les femmesPéchés originauxChasse aux hommes, LaShades of GreeneA Touch of VenusITV PlayhouseKorzářiJean Vilar, une belle vieHommage à DebussyCinépanoramaCe siècle a cinquante ansLa Chasse à l'hommeLa Nuit des Molières


Aktualizace osobnostního profilu Geneviève Page: 1.11. 2023 01:10