David Croft (1922 - 2011)


David John Andrew Sharland, tak zní rodné jméno britského spisovatele, producenta a režiséra, který v umělecké branži působil pod jednodušším a mnohem snadněji zapamatovatelným jménem David Croft.

Nedlouho po hereckém debutu, v roce 1942, tedy ve svých dvaceti letech narukoval David Croft ke královskému dělostřelectvu. Poté, co v severní Africe onemocněl revmatickou horečkou, byl poslán domů do Anglie na zotavenou. Po vyléčení absolvoval důstojnický výcvik v Královské vojenské akademii v Sandhurstu. Po absolvování byl vyslán sloužit do Asie (Indie a Singapur), kam dorazil v době, kdy válka v Evropě už končila. Byl přidělen k Essexskému pluku, kde dosáhl hodnosti majora. Jakmile byl v roce 1947 propuštěn z armády, vydal se ve stopách svých rodičů. Je nesporné, že léta v armádě poskytla Davidu Croftovi cenný materiál tzv. do života, ze kterého mohl i později čerpat.

2. června 1952 se oženil s divadelní agentkou Ann Callender. Ann byla jeho celoživotní partnerkou a jejich manželství bylo vskutku plodné, neboť z něj vzešlo celkem sedm dětí a následně šestnáct vnoučat.

Dalším velkým zlomem v životě bylo pro Davida Crofta setkání s Freddiem Carpenterem, který produkoval mnoho pantomim pro Howard & Wyndham po celé Velké Británii. To přivedlo Davida k napsání mnoha scénářů, například „Aladdin“, „Goldilocks“, „The Three Bears“, „Cinderella“, „Humpty Dumpty“ a „Babes in the Wood“. Díky svému celoživotnímu příteli, skladateli a dirigentovi Cyrilu Ornadelovi se David nadále živil psaním a seznámil se s Fionou Bentley. Fioně se podařilo získat licence na adaptaci a zhudebnění řady klasických děl Beatrix Potter – „Peter Rabbit“, „Mrs. Tiggy Winkle“, „Jemima Puddle-Duck“ a další. Cyril napsal hudbu a David scénáře a texty písní. Na těchto nahrávkách se podíleli také různí herci jako Cicely Courtnedge a Vivien Leigh.


7.9.1922
Poole, Dorset, England, Velká Británie
27.9.2011
Tavira, Portugalsko
David Croft csfd

You Rang, M'Lord?Haló, haló!Hi-de-hi!Are You Being Served?


Aktualizace osobnostního profilu David Croft: 28.10. 2023 13:35