Martha Raye (1916 - 1994)   † 78 let


„Do tří let jsem nemusela pracovat. Ale potom už jsem se nezastavila...“

Narodila se jako Margy Reed v nemocnici St.James ve městě Butte v Montaně, kde její rodiče Maybelle Hazel Hooper a Peter Reed Jr., kabaretní umělci irsko-německo-anglického původu, provozovali varietní show, s níž objížděli zemi. Její matka už dva dny po porodu opět stála na jevišti a sama Margy debutuje po boku rodičů ve třech letech. Rodina se později rozroste o sestru Melodye a bratra Buda. Ve 13 letech už vystupuje v tehdy populární „Benny Davis Kid Revue“. Její moment příjde, když zaskakuje za nemocnou hlavní hvězdu programu Ellu Logan. Publikum zaujme svým zpěvem a komediálním talentem. Roku 1929 si zvolí umělecké jméno Martha Raye, které s matkou náhodně vyberou tak, že zapíchnou špendlík do telefoního seznamu. Na počátku 30. let je angažována jako zpěvačka v orchestru Paula Ashe, kde si jí v r. 1934 při koncertu v New Yorku všimne hollywoodský hledač talentů. Poprvé na stříbrném plátně zazpívá v krátkém filmu A Nite in a Nite Club (1934). V celovečerním Rhythm on the Range (1936) zaujme publikum písní „Mr. Paganini“.

Pro plasticitu obličeje, velikost úsměvu a schopnost dělat si legraci sama ze sebe, ve spojení s její malou postavou (160cm), se ji začne přezdívat „Velká ústa“, čehož později v 80. letech využije v reklamě na dentální výrobky.

„Byla jedním ze čtyř nejlepších komiků na světě.“ Milton Berle


27.8.1916
Butte, Montana, USA
19.10.1994
Los Angeles, California, USA
Martha Raye csfd

Milton Berle, the Second Time Around: Carnival of ComedyAlenka v říši divůPippin: His Life and TimesThe Gossip ColumnistConcorde - Letiště 1979Skinflint: A Country Christmas Carol'Twas the Night Before ChristmasPufnstufThe PhynxClown AlleyJumbo Billyho RoseMax Liebman Presents: Big TimePan VerdouxFour Jills in a JeepPin Up GirlHellzapoppin'Keep 'Em FlyingNavy BluesThe Boys from SyracuseThe Farmer's Daughter$1000 a TouchdownNever Say DieCollege SwingGive Me a SailorThe Big Broadcast of 1938Tropic HolidayArtists & ModelsDvakrát nebo nicMountain MusicWaikiki WeddingCollege HolidayHideaway GirlRhythm on the RangeThe Big Broadcast of 1937To je vražda, napsalaThe Love BoatAliceMcMillan & WifeBugaloos, TheLove, American StyleThe Jackie Gleason ShowBob Hope Presents the Chrysler TheatreBurke's LawProducers' ShowcaseThe Adventures of Errol FlynnHidden Hollywood II: More Treasures from the 20th Century Fox VaultsEntertaining the TroopsShowbiz Goes to WarScreen Snapshots 5852: Hollywood Night at '21' ClubScreen Snapshots: Memories of Famous Hollywood ComediansScreen Snapshots Series 18, No. 6The Howard Stern ShowThe 34th Annual Primetime Emmy AwardsThe Barbara McNair ShowThe Carol Burnett ShowThe Milton Berle ShowThe 37th Annual Academy AwardsThe Hollywood SquaresThe Hollywood Palace


Aktualizace osobnostního profilu Martha Raye: 24.4. 2024 01:28