Josef Šebánek (1915 - 1977)


„Hele, Ludvo, to tě řikám, jestli si ten fotbal neprosadíš, tak jsi u mě mrtvej muž!“

Do svého rodného kraje se Šebánek často vracel, i když bylo jeho rodiště zatopeno Orlickou přehradou, pořídil si na jejím břehu chatu, kam ve volných chvílích jezdil s manželkou Marií. Byl velkým bohémem se nevšedním smyslem pro humor a skvělý vypravěč. Miloval dobré jídlo a pití, života si uměl užívat plnými doušky. Jeho bodrou osobou byl natolik okouzlen kameraman Miroslav Ondříček, jehož žena byla neteří Šebánkovy manželky Marie, že ho seznámil se svým přítelem, režisérem Milošem Formanem. Ten mu okamžitě nabídl úlohu ve svém nově připravovaném filmu.

„A vzhůru na Klondyke!!! ... To je vono!“

I když se Šebánek zprvu bránil (nebyl hercem, neměl zkušenosti a nedokázal by se naučit více jak dva řádky textu), nakonec se nechal umluvit a úlohu otce klavíristy Mildy (Vladimír Pucholt) Vašatu v komedii LÁSKY JEDNÉ PLAVOVLÁSKY (1965) přijal. Manželský pár zde vytvořil s další debutující neherečkou Miladou Ježkovou. Filmové diváky ve všech rolích udivoval svou bezprostředností, přirozeností a temperamentem furiantského a bodrého otce, jenž si nenechá sáhnout (ani svou manželkou) na své tři velké životní lásky: fotbal, pivo a cigarety. Stal se univerzálním prototypem malého českého človíčka.


22.7.1915
Podskalí u Písku, Čechy, Rakousko-Uhersko
13.3.1977
Praha, Československo
Josef Šebánek csfd

Maturita za školouHomolka a tobolkaNávratyBotyHogo fogo HomolkaNávštěvyEcce homo HomolkaNejkrásnější věkHoří, má panenkoLásky jedné plavovláskyPříběhy slavných


Aktualizace osobnostního profilu Josef Šebánek: 31.10. 2023 02:54