Brian Eno 75 let


Britský skladatel, hudebník, producent a hudební inovátor Brian Peter George St. John Baptiste De La Salle Eno se narodil 15. května 1948 ve Woodbridge v Suffolku. Jeho raná výchova byla přísně katolická na škole St. Joseph's College v Birkfieldu a teprve později přestoupil na Ipswich Art School, kde mohl mnohem lépe využít své umělecké vlohy. Hudební vzdělání získal na Winchester School of Art, kde začal experimentovat s běžnými zvuky a jeho hudebním nástrojem byl obyčejný kazetový magnetofon, kterých jeden čas vlastnil 31. Školu dokončil v roce 1969 s diplomem v oboru výtvarného umění.

Od poloviny 70. let se zároveň s vlastní tvorbou začal zabývat i produkcí alb jiných umělců. V letech 1975-1978 dokonce vedl vlastní label Obscure Records, který se specializoval na vydávání experimentálních alb méně známých hudebníků. Tak se dostal k německé elektronické skupině Cluster a propracoval se ke spolupráci s takovými jmény jako Talking Heads, David Bowie, Devo, Depeche Mode nebo Coldplay. Spolupracoval na produkci šesti alb irských U2, včetně jejich zásadních nahrávek The Joshua Tree a Achtung Baby.

Od roku 1976 se věnuje i tvorbě filmové hudby. Jeho prvotinou v této oblasti bylo lehce skandální historické drama SEBASTIAN (1976). Ve stejném roce nahrál i hudbu k hororu LAND OF MINOTAUR (1976) s Peterem Cushingem a roku 1977 k punkovému dramatu JUBILEE. Pak se uchýlil na několik let k psaní drobnějších kompozic pro televizi a krátkometrážní filmy, za což se dočkal odměny v podobě nominace na cenu BAFTA za nejlepší hudbu k televiznímu seriálu MR. WROE’S VIRGINS (1993). K celovečernímu filmu se vrátil až v roce 1999 maďarským dramatem ŠIMON KOUZELNÍK. Asi nejznámějším filmem, na kterém spolupracoval, je mysteriózní MILLION DOLLAR HOTEL (2000) režiséra Wima Wenderse podle námětu zpěváka skupiny U2 Paula „Bono Vox“ Hewsona. Z dalších známějších filmů je třeba zmínit sci-fi SVĚRACÍ KAZAJKA (2005) nebo fantasy Petera Jacksona PEVNÉ POUTO (2009), za které byl Eno nominován na Saturn Award, prestižní cenu Akademie science fiction, fantasy a hororu, za nejlepší hudbu.

Kromě toho jsou některé Enovy písně, skladby a jejich fragmenty součástí soundtracků k dalším filmům jako SHOWGIRLS (1995), SEDM (1995), TRAINSPOTTING (1996), GODZILLA (1998), PLÁŽ (2000), nebo nověji PROKLETÝ OSTROV (2010) a ZELENÝ SRŠEŇ (2011). V několika filmech a seriálech si zahrál sám sebe, jeho jediným plnohodnotným hereckým zářezem je prozatím výstup v komediálním seriálu FATHER TED, kde se ovšem objevil v jedné epizodě z roku 1998 jako postava jménem otec Brian Eno.


15.5.1948
Woodbridge, England, Velká Británie
Brian Eno csfd

Wood and WaterJá, Earl a holka na umřeníPevné poutoSvěrací kazajkaŽivot je pekloFear XNightingale in a Music BoxThe Million Dollar HotelBuddy BoyŠimon kouzelníkGlitterbugFrevelThursday AfternoonPlainsongEgon Schiele - ExzesseMistaken Memories of Mediaeval ManhattanThe Hard WayDer kurze Brief zum langen AbschiedAlternative 3JubileeSebastianThe Devil's MenTop BoyNikdykdeMr. Wroe's VirginsIthakaTerror ContagionThe God-Building TheoryNah am TodRamsPerverzní průvodce filmemPro celé lidstvoAl Capone von der PfalzThe Kitchen Presents Two Moon JulyHans: het leven voor de doodHBO First LookDamon Albarn - Heavy Seas of LoveThe Wallflowers: HeroesBrian Eno & John Cale - One WordDavid Bowie - D.J.David Bowie - HeroesTalking Heads: Storytelling GiantNo Place to HideBerlin Horse


Aktualizace osobnostního profilu Brian Eno: 15.10. 2023 00:11