Hans Jürgen (Jason) Pohland 89 let


Hansjürgen Pohland se narodil 4. prosince 1939 v Berlíně. Proslavil se na sklonku 50. let několika krátkými filmy, které mu zajistily pozvánky na festivaly i filmové ceny. Celovečerní debut přišel roku 1961 se snímkem TOBBY. O rok později se Pohland stal jedním z prvních signatářů slavného Oberhausenského manifestu a po celá 60. léta pak patřil k vůdčím osobnostem Nového německého filmu.

Hansjürgen Pohland, známý také jako Jason Pohland, žil střídavě v Německu a ve Francii. Jeho posledním režisérským i producentským počinem zůstane symbolicky dokument mapující pět dekád od podepsání Oberhausenského manifestu DIE REBELLEN VON OBERHAUSEN (2014), který bude v premiéře uveden na filmovém festivalu v Mnichově. Pohland zemřel v průběhu konání festivalu v Cannes 17. května 2014 po koupeli ve Středozemním moři ve věku 79 let.


4.12.1934
Berlín, Německá říše
Hans Jürgen (Jason) Pohland csfd

Warum die UFOs unseren Salat klauenThings Fall ApartAuf Scheißer schießt man nichtTamaraDieser Mann und DeutschlandKočka a myšWas Du ererbt von Deinen VäternDie Rebellen von OberhausenLove and MusicStamping GroundTobbyWenn ich Chef wäreAutos von morgen, Straßen von heute, Menschen von gesternBrücke zur SonneMit 18 nach 18StínyBlechEin Gesetz will helfenKnigge im WaldMenschen beim BadenStrandfreuden für ErwachseneKinderkrippeStrom über BergeEin Blick in die Max Reinhardt-SchuleHunde - mit Liebe erzogen!Kleine Welt in großer StadtPferde - heute, gestern und morgen!Die Kurve kriegen


Aktualizace osobnostního profilu Hans Jürgen (Jason) Pohland: 30.10. 2023 13:18