Caroline Cellier (1945 - 2020)


Francouzská herečka Caroline Cellier zazářila již v mládí na divadle i ve filmu, pověst dobré herečky pak dokázala obhájit i ve zralém věku a dodnes patří k uznávaným osobnostem francouzského kulturního světa. Narodila se v Montpellieru v jižní Francii a od dětství ji přitahovalo divadlo i film. Navštěvovala slavné herecké kurzy René Simona a ve dvaceti letech se začala prosazovat v divadle. V Théâtre Gramont zaujala v představení Vítr ve větvích sasafrasu, které bylo sice především velkým comebackem Michela Simona, ale i Caroline Cellier sklidila úspěch. V témže roce pak obdržela výroční cenu udělovanou mladým divadelníkům Prix Gérard Philipe.

V následujících letech se věnovala hlavně divadlu (Zkrocení zlé ženy, Misantrop, Pygmalion), z její pozdější filmografie připomeňme manželský pár s Patrickem Deawere, který spolu hráli v kriminálce TISÍC MILIARD DOLARŮ (Mille milliards dollars, 1981). Odbornou veřejnost pak zaujal její výkon ve filmu ROK MEDÚZ (L′année des Méduses, 1984), který jí vynesl Cézara za vedlejší roli. Vrátila se i ke spolupráci s režiséry Claude Chabrolem (KUŘE NA OCTU – Poulet au vinaigre, 1984) a Claude Lelouchem (MUŽI, ŽENY: NÁVOD K POUŽITÍ – Hommes, femmes, mode d′emploi, 1996).

Před filmovou kamerou stála v devadesátých letech častěji než dříve, ne všechny filmy z té doby jsou ale u nás známé. Zmínku si zaslouží mezinárodně oceněný životopisný snímek o slavném zpěvákovi FARINELLI (Farinelli, il castrato, 1994). V divadle znovu zazářila ve hře Tramvaj do stanice Touha a za vedlejší roli Blanche Dubois byla nominována na prestižní Molierovu cenu. Ve filmu se objevila zatím naposledy v komediální road-movie tří stárnoucích přítelkyň THELMA, LOUISE ET CHANTAL (2010), která je zjevným odkazem na slavný americký thriller.

Životním partnerem Caroline Cellier byl herec Jean Poiret (1926-1992). Žili spolu již od poloviny šedesátých let a v roce 1978 se jim narodil syn Nicolas, vzali se ale až v roce 1989. Před kamerou se spolu setkávali jen výjimečně (byl to například hned první Carolinin film ZÁKAZNÍKOVA HLAVA). Když v roce 1992 natočil Poiret jako režisér film ZEBRA (Le zebre, 1992), nemohla v něm jeho manželka chybět. Pro Caroline Cellier tento film znamenal druhou nominaci na Cézara.


7.8.1945
Montpellier, Hérault, Francie
15.12.2020
Paříž, Île de France, Francie
Caroline Cellier csfd

Grand restaurant II, LeThelma, Louise et ChantalFragile(s)Jean-PhilippeUn jeu dangereuxLe Plaisir (et ses petits tracas)Les grands enfantsDidierDům na útesuHommes, femmes, mode d'emploiL'ÉleveDélit mineurFarinelliČísloContre-allée, LaJulie de CarneilhanPokerCharlie DingoGrand GuignolNáhlý závan větruNebezpečná vášeňPoulet au vinaigreFemmes de personneL'année des médusesLe Bonheur à RomorantinP'tit conSurprise PartyTisíc miliard dolarůAtterrissage, L'Les HéroïquesCertaines nouvellesVol d'Icare, LeLes Fougères bleuesUne femme, un jour...Cheval évanoui, LeLe Ciel de litMariageSoirée CourtelineDotěrný chlapMort d'un champion, LaLes aveux les plus douxRomulus le grandBestie musí zemřítŽivot, láska, smrtGuerre de Troie n'aura pas lieu, LaLa Morale de l'histoireMarie Curie - Une certaine jeune fillePod čepicíMégère apprivoisée, LaL'histoire du samediFantômes en héritageCinéma 16Histoires insolitesMoliéreRouletabilleDossiers de Jerôme Randax, LesOmbre et lumièreLe Zénith des enfoirésPoiret est à vousTransit


Aktualizace osobnostního profilu Caroline Cellier: 21.12. 2023 15:19