Patricia Viterbo (1942 - 1966)


„Neumím plavat“, taková byla poslední slova tragicky zemřelé herečky Patricie Viterbo, která před sebou měla slibně se rozvíjející filmovou kariéru, přímo při natáčení se však utopila uvězněná v autě v řece Seině pod Eiffelovou věží. Narodila se na pařížském předměstí Vésinet a koncem padesátých let se začala prosazovat v modelingu, stala se jednou z tváří firmy Dior, snažila se prorazit také jako zpěvačka.

Kromě práce ve Francii dostala příležitost i od zahraničních producentů, jeden film natočila v Británii, hlavní ženskou roli ztvárnila v italském westernu CESTA K NENÁVISTI (Il piombo e la carne, 1966), v menší roli přítelkyně hlavní hrdinky (Audrey Hepburn) se objevila i ve filmu DVA NA CESTĚ (Two for the Road, 1967). Znovu v britské produkci a s mezinárodním obsazením pak hrála ve filmu HELL IS EMPTY (1967), francouzský film KOMISAŘ SAN ANTONIO (Sale temps pour les mouches, 1966) se kvůli problémům s producenty dostal do kin až po dvou letech.

Poslední prací Patricie Viterbo byl opět špionážní film TAJNÝ AGENT S JUDO PRŮPRAVOU (Le judoka agent secret, 1966). Jedna scéna předepisovala rychlou jízdu autem na nábřeží Seiny a nikoho z přítomných nenapadlo, že by se mohlo něco stát, ostatně sama Patricia Viterbo si ani nepřipustila nutnost záskoku a těsně před zapnutím kamery pronesla s úsměvem svá poslední slova „Neumím plavat.“ Listopadovým deštěm smáčené nábřeží se však stalo pastí, auto ve velké rychlosti dostalo smyk a sjelo do Seiny. Spolu s ní v autě jel herec Henri Garcin (*1929), kterému se podařilo z topícího se vozu uniknout a byl pak hospitalizován v nemocnici. Filmový štáb pak s hrůzou přihlížel, jak se Patricia Viterbo zoufale snaží otevřít dveře auta. Přítomní potápěči pak sice vůz vylovili, oživovací pokusy však byly zcela marné. Patricia Viterbo zemřela ve věku 24 let a pohřbena je na malém hřbitově ve Vésinet.


21.5.1942
Vésinet, Francie
10.11.1966
Paříž, Île de France, Francie
Patricia Viterbo csfd

Dva na cestěHell Is EmptyJudoka, agent secret, LeSale temps pour les mouchesYou Must Be Joking!Ces dames s'en mêlentDonde tú estésGros bras, LesLaissez tirer les tireursLes GorillesLes Sentiers de la haineLucky JoRequiem pour un caïdDes frissons partout


Aktualizace osobnostního profilu Patricia Viterbo: 3.11. 2023 01:36