Fulvia Franco (1931 - 1988)


Několik poválečných vítězek soutěže Miss Itálie se ve čtyřicátých a padesátých letech 20. století prosadilo ve filmu, mezi nimi byla i Fulvia Franco. Ta sice nedosáhla věhlasu účastnic starších ročníků Miss jako byla například Gina Lollobrigida nebo Silvana Pampanini, i ona ale odehrála desítky filmových rolí. Fulvia Franco pocházela z Terstu a v soutěžním klání Miss Itálie uspěla v roce 1948. Nutno dodat, že její vítězství bylo do značné míry politickou a vlasteneckou záležitostí, protože severní Itálie spadala tehdy do okupační zóny americké a britské armády a předem bylo stanoveno, že musí vyhrát dívka z Terstu. Kromě společenských povinností spojených se získaným titulem se prakticky okamžitě dostavila i první nabídka od filmu. Ve své skutečné úloze Miss Itálie se objevila v komedii TOTÒ NA TOUR D′ITALIA (Totò al giro d′Italia, 1948).

Zájem médií a veřejnosti se na Fulviu Franco soustředil počátkem padesátých let i díky jejímu manželství. V roce 1950 se konala sledovaná svatba – bývalá Miss Itálie a herečka Fulvia Franco si vzala slavného boxera Tiberia Mitriho (1926-2001), o rok později se jim narodil syn Alessandro (1951-1979), který později zahynul na předávkování drogami. Fulvia Franco a Tiberio Mitri se rozešli v roce 1954, Mitri se v té době začal taktéž prosazovat jako filmový herec. Fulvia se tehdy snažila prosadit i v Hollywoodu, cesta do Ameriky a několik pracovních schůzek ovšem byly bez efektu.

Zvýšený zájem o antickou mytologii ze strany filmařů na přelomu 50. a 60. let poskytl Fulvii Franco několik poměrně velkých rolí v žánru sandálu a meče (HERKULES A KRÁLOVNA LÝDSKÁ – Ercole e la regina di Lidia, 1959; HERKULES VYZÝVÁ SAMSONA – Ercole sfida Sansone, 1963). Jako mnoho jiných krásek se pak Fulvia Franco přeorientovala na žánr západoevropských westernů, připomeňme alespoň i u nás známý koprodukční film ZLATOKOPOVÉ Z ARKANSASU (Die Goldsucher von Arkansas, 1964). Poslední větší roli vévodkyně ztvárnila ve filmu DON QUIJOTE A SANCHO PANZA (Don Chisciotte e Sancho Panza, 1969), nedlouho nato se stáhla do soukromí.

Fulvia Franco zemřela předčasně v Římě 15. května 1988 týden před svými 57. narozeninami. Její osobnost se dostala do povědomí znovu v roce 2011, kdy italská televize začala vysílat seriál TIBERIO MITRI: ŠAMPIÓN A MISS (Tiberio Mitri: Il campione e la miss, 2011). Zkreslený příběh kdysi slavné dvojice však soudně napadli Mitriho příbuzní a televize musela seriál stáhnout z vysílání.


21.5.1931
Trieste, Itálie
15.5.1988
Řím, Lazio, Itálie
Fulvia Franco csfd

Tara PokìDon Chisciotte e Sancho PanzaMercanti di verginiBrutti di notteMagnifico Texano, IlBrancaleonova armádaDue figli di Ringo, IRete piena di sabbia, UnaLetti sbagliatiUna bara per lo sceriffoVelká nevěraZlatokopové z ArkansasuHéraklés a SamsonNesnadná láskaObiettivo ragazzeQueste pazze pazze donneA noi piace freddo...!Ercole e la regina di LidiaL'arciere neroGardový seržantBelle dell'aria, LeBuongiorno primo amore!Na jihu nic novéhoOnore e sanguePeppino, le modelle e chella làTotò, Vittorio a doktorkaCavaliere dalla spada nera, IlDonne, amore e matrimoniDonne, amori e matrimoniLa catena dell'odioLa moglie è uguale per tuttiLe avventure di Giacomo CasanovaRossa, LaScapricciatielloTotò v pekleBertoldo, Bertoldino e CacasennoCarovana di canzoniTripolis, krásná půda láskyAgenzia matrimonialeFinalmente libero!Bellezze in moto-scooterPrimo premio MariarosaRomanzo della mia vita, IlTotò v barváchRomanticismoTotò al giro d'ItaliaI Spy


Aktualizace osobnostního profilu Fulvia Franco: 7.3. 2024 11:51